Najnovije

Dačić: Srbija zvanično na čelu OEBS od 15. januara

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će 15. januara biti održana prva konferencija Stalnog saveta OEBS-a, koja će označiti zvaničan početak predsedavanja Srbije toj organizaciji.
Ivica Dačić (Foto: mc.rs)

Ivica Dačić (Foto: mc.rs)

"Petnaestog januara biće održana prva sednica Stalnog saveta OEBS-a, kojom ću ja predsedavati, što će označiti zvanični početak predsedavanja Srbije", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za medije. Ministar Dačić je najavio da će tom prilikom imati i niz bilateralnih susreta sa šefovima delegacija država članica OEBS-a, te da će biti domaćin svečanog prijema povodom početka predsedavanja, a planiran je i sastanak sa svim šefovima misija OEBS-a, kao i sa specijalnim predstavnicima i nezavisnim telima koja se nalaze u sastavu te organizacije. "Srbija će imati veoma ozbiljnu dužnost, a to da je da se trudi da bude kredibilan predsedavajući koji ima poverenje svih strana i koji će preduzimati mere i korake u pravcu deeskalacije sukoba i konflikata koji postoje širom ovog prostora, od Vladivostoka pa do Vankuvera", istakao je Dačić. On je podsetio da će 2015, godina srpskog predsedavanja OEBS-u, biti važna jer će tada biti obeležena 40. godišnjica Završnog akta iz Helsinkija. Dačić je, takođe, naveo da OEBS ima misije i da je u raznim oblicima prisutan u 14 zemalja. Prema njegovim rečima, najviše političko telo OEBS-a je Ministarski savet koji se sastaje jednom godišnje, a naredni sastanak je planiran u Beogradu, 3. i 4. decembra 2015. On je najavio da će Srbija formirati radnu grupu koja će se baviti pripremama za taj sastanak, na kojem će učestvovati 57 ministara spoljnih poslova država članica OEBS-a, kao i predstavnici 11 partnerskih država sa Mediterana, iz Azije i Australije. Dačić je podsetio da je, u okviru priprema za početak predsedavanja Srbije OEBS-u, od 18. do 23. decembra posetio francusku, Rusiju i Ukrajinu gde je sa šefovima diplomatija tih zemalja razgovarao o pitanjima od značaja za tu organizaciju.
Pročitajte još:Američka zastava na ruskoj pozadini: Pogledajte kakav toalet papir se prodaje u MoskviTijanino lečenje koštalo ustvari tri puta manje?Golih grudi izašla na sneg: Ako može Putin, mogu i ja (FOTO)
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA