Најновије

САД пребцује наоружање из Авганистана у Украјину

АВГАНИСТАН - Кабул се снажно противи одлуци службеног Вашингтона о пребацивању војне опреме из Авганистана у Украјину, изјавили су из авганистанске председничке администрације. О том питању расправљаће се с председником Обамом, речено је у изјави.
Поздрав пред пут: Американци се из Авганистана селе у Украјину (Фото: defense.gov)

Поздрав пред пут: Американци се из Авганистана селе у Украјину (Фото: defense.gov)

Америчке специјалне јединице у Авганистану тренутно припремају војна возила за пребацивање у Украјину, објављено је из авганистанске председничке администрације. Заповедништво америчких борбених мисија у Авганистану одбија да расправља о тој одлуци са службеним Кабулом, јер је одлука "у потпуности на Белој Кући", рекао је представник владе Ашраф Гани. Гхани ће поставити то питање америчком председнику Обами за време службене посете Вашингтону у јануару. Он планира да апелује на америчког председника да не пребацује опрему из Афганистана. "Питање је директно повезано са одржавањем стратешког партнерства са САД-ом", рекао је исти извор. Вашингтон је до недавно уверавао владу Авганистана да ће након одласка америчких војника иза себе оставити опрему на коришћење авганистанској војсци и полицији. Авганистанска влада рачунала је на ту опрему за учвршћивање положаја и јачање борбене готовости у борби против талибанских снага на југу земље. Мисија у Авганистану је најдужа мисија америчке војске. Она је започета недуго након напада 11. септембра, а свој службени крај заележиће ових дана. У тринаест година дугој мисији 2.000 америчких војника изгубило је живот. Рат је америчке порезне обвезнике коштао билијарду долара. Иако ће се мисија ускоро окончати, око 10.000 америчких војника остаће у Авганистану како би тамошњој војсци и полицији пружали услуге "саветовања и обуке". Та мисија ће трајати до краја 2016. године. У новембру је генерал Филип Бридлав, заповедник америчке команде за Европу, рекао да ће САД покушати да изађе у сусрет потребама украјинске војске.
Прочитајте још:Шојгу: Спремамо за најгоре после изласка НАТО трупа из АвганистанаАмериканци након 13 година напустили АвганистанАвганистан: Талибан убио 2 америчка војника
Извор: advance.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА