Најновије

Хемикалија која узрокује рак пронађена у нашој омиљеној храни

Европска агенција за сигурност хране (ЕФСА) потврдила је присуство акриламида, хемикалије која настаје у храни, а повећава ризик развоја рака.
Esquire.com

Esquire.com

Он се налази у кафи, прженим кромпирићима, односно чипсу, крекерима, хрскавом хлебу и појединој дечијој храни, односно у оним намирницама које имају доста скроба, или су изложене термичкој обради печењем и пржењем. Стварање ове хемикалије зависи и од температуре којом се намирнице обрађују, односно што је већа температура или дуже траје термичка обрада, то је већа концентрација. Није пронађена у храни која се добија кувањем или се уопште не обрађује. Нова британска студија је показала да потапање кромпира у воду пре пржења знатно умањује удео ове хемикалије. Потапање у трајању од два сата је смањило за чак 48%, док је после 30 минуата опао за 38%. Треба напоменути и да је смањење могуће само ако се пржи до светлије боје. Тестовима на животињама је уврђено да изазива тумор, док Британски произвођачи већ морају да мењају начин припреме хране. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА