Hemikalija koja uzrokuje rak pronađena u našoj omiljenoj hrani
On se nalazi u kafi, prženim krompirićima, odnosno čipsu, krekerima, hrskavom hlebu i pojedinoj dečijoj hrani, odnosno u onim namirnicama koje imaju dosta skroba, ili su izložene termičkoj obradi pečenjem i prženjem. Stvaranje ove hemikalije zavisi i od temperature kojom se namirnice obrađuju, odnosno što je veća temperatura ili duže traje termička obrada, to je veća koncentracija. Nije pronađena u hrani koja se dobija kuvanjem ili se uopšte ne obrađuje. Nova britanska studija je pokazala da potapanje krompira u vodu pre prženja znatno umanjuje udeo ove hemikalije. Potapanje u trajanju od dva sata je smanjilo za čak 48%, dok je posle 30 minuata opao za 38%. Treba napomenuti i da je smanjenje moguće samo ako se prži do svetlije boje. Testovima na životinjama je uvrđeno da izaziva tumor, dok Britanski proizvođači već moraju da menjaju način pripreme hrane. Izvor: Kurir
Bonus video
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.
portala "Pravda" kao i TV produkciju.
Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.
Kolumne
DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: „Bosna“ - Titova mafijaška država
CVIJETIN MILIVOJEVIĆ: Srpski politički „Crven ban“
Tri hapšenja, dve sahrane i osveta
Silaznu putanju Milove neslavne istorijske uloge simbolizovaće tri hapšenja, dve sahrane i j...
BRANKO VELJKOVIĆ: Kako nastaju generali
Piše: Branko Veljković