Najnovije

Hemikalija koja uzrokuje rak pronađena u našoj omiljenoj hrani

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je prisustvo akrilamida, hemikalije koja nastaje u hrani, a povećava rizik razvoja raka.
Esquire.com

Esquire.com

On se nalazi u kafi, prženim krompirićima, odnosno čipsu, krekerima, hrskavom hlebu i pojedinoj dečijoj hrani, odnosno u onim namirnicama koje imaju dosta skroba, ili su izložene termičkoj obradi pečenjem i prženjem. Stvaranje ove hemikalije zavisi i od temperature kojom se namirnice obrađuju, odnosno što je veća temperatura ili duže traje termička obrada, to je veća koncentracija. Nije pronađena u hrani koja se dobija kuvanjem ili se uopšte ne obrađuje. Nova britanska studija je pokazala da potapanje krompira u vodu pre prženja znatno umanjuje udeo ove hemikalije. Potapanje u trajanju od dva sata je smanjilo za čak 48%, dok je posle 30 minuata opao za 38%. Treba napomenuti i da je smanjenje moguće samo ako se prži do svetlije boje. Testovima na životinjama je uvrđeno da izaziva tumor, dok Britanski proizvođači već moraju da menjaju način pripreme hrane. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA