Најновије

Дом војске: Вечерас отварање изложбе сликарке Данице Јовановић

БЕОГРАД  - Изложба Даница Јовановић (1886–1914), ауторке Јасне Јованов, којом се обележава стота годишњица од трагичне смрти биће отворена вечерас у Великој галерији Дома Војске Србије у 20 часова.
Даница Јовановић

Даница Јовановић

Као чланца српског патриотског удружења „Србадија“ из Минхена, где је боравила  на усавршавању, одлуком преког суда Аустоугарске монархије Даница Јовановић је стрељана у Петроварадину са групом талаца из Бешке. Изложба представља заједнички пројекат Спомен-збирке Павла Бељанског, Галерије Матице српске и Медија центра „Одбрана“ којим ће се први пут београдској публици открити опус једне од најзначајнијих српских сликарки с почетка 20. века, њен необичан животни пут, интересовања, планови за будућност и неостварени снови. Живот и стваралаштво једне од најзначајнијих српских сликарки с почетка XX века биће претстављено и низом мултимедијалних догађаја у Дому војске. Академска сликарка Даница Јовановић (4. јануар 1886 – 12. септембар 1914), припада генерацији уметница које су похађале женско одељене Уметничко-занатске школе у Београду, код Бете Вукановић; школовање је наставила у Минхену, где је у марту 1914. дипломирала на Женској сликарској академији. Рођена у Бешки као пето дете у сељачкој породици, васпитавана је на тековинама српског грађанског друштва у Аустроугарској монархији. Школовала се захваљујући разумевању њеног професора и директора Више девојачке школе у Новом Саду, као и Добротворне задруге српкиња Новосаткиња и патрона попут Дане Јовановић и Олге Јовановић.
Прочитајте још: (ВИДЕО) Он је анђео са горе Заглавак
  Упоредо са усаврашавањем у сликарству, она се у Минхену укључује и у рад српског патриотског удружења „Србадија“. Током школовања у Београду и у Минхену, као и током летњих распуста у Бешки интензивно је сликала, што је резултирало уметничком заоставштином од стотинак радова. Поред остварења која указују на процес савладавања сликарских проблема, у уметничкој заоставштини Данице Јовановић се налазе и слике које указују на склоност ка гестуалном сликарству, коришћење интензивног колорита и експресивну интерпретацију ликова. Сликала је мртву природу, портрет и фигуре у народним ношњама, као и неколико пејзажа, од којих три приказују мостове: мост код Љум куле, Везиров мост на Дриму и срушени савски мост у Београду. Мостови који су били актуелни током Балканских ратова указују да је будно пратила развој ратних операција, али нема доказа да је непосредно учествовала у њима. Са друге стране, њен ангажман у „Србадији“, боравак у Београду почетком Првог светског рата, када је и насликала срушени савски мост, као и изјаве њених минхенских колега о израженој националној свести указују на разлоге због којих је Даница Јовановић већ у првим данима Првог светског рата побудила пажњу полиције и војних власти из Петроварадина. Стрељана је 12. септембра 1914. године у Петроварадину са групом талаца из Бешке. Стота годишњица од њене трагичне смрти биће обележена излагањем дела из фондова Галерије Матице српске, Спомен-збирке Павла Бељанског, Народног музеја у Београду, Историјског музеја Србије и неколико приватних колекција. Амбијентална поставка биће употпуњена предметима из Етнографског музеја у Београду и излагањем личних предмета из заоставштине сликарке. Изложбу ће пратити разноврстан програм попут стручних тумачења поставке, презентација и дечјих радионица. У суботу 23 августа у 13 часова Јасмина Јакшић Субић, кустос изложбе говори о разлозима за њен избор слика, цртежа, те презентује и богат документарни материјал. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА