Najnovije

Dom vojske: Večeras otvaranje izložbe slikarke Danice Jovanović

BEOGRAD  - Izložba Danica Jovanović (1886–1914), autorke Jasne Jovanov, kojom se obeležava stota godišnjica od tragične smrti biće otvorena večeras u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u 20 časova.
Danica Jovanović

Danica Jovanović

Kao članca srpskog patriotskog udruženja „Srbadija“ iz Minhena, gde je boravila  na usavršavanju, odlukom prekog suda Austougarske monarhije Danica Jovanović je streljana u Petrovaradinu sa grupom talaca iz Beške. Izložba predstavlja zajednički projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske i Medija centra „Odbrana“ kojim će se prvi put beogradskoj publici otkriti opus jedne od najznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka, njen neobičan životni put, interesovanja, planovi za budućnost i neostvareni snovi. Život i stvaralaštvo jedne od najznačajnijih srpskih slikarki s početka XX veka biće pretstavljeno i nizom multimedijalnih događaja u Domu vojske. Akademska slikarka Danica Jovanović (4. januar 1886 – 12. septembar 1914), pripada generaciji umetnica koje su pohađale žensko odeljene Umetničko-zanatske škole u Beogradu, kod Bete Vukanović; školovanje je nastavila u Minhenu, gde je u martu 1914. diplomirala na Ženskoj slikarskoj akademiji. Rođena u Beški kao peto dete u seljačkoj porodici, vaspitavana je na tekovinama srpskog građanskog društva u Austrougarskoj monarhiji. Školovala se zahvaljujući razumevanju njenog profesora i direktora Više devojačke škole u Novom Sadu, kao i Dobrotvorne zadruge srpkinja Novosatkinja i patrona poput Dane Jovanović i Olge Jovanović.
Pročitajte još: (VIDEO) On je anđeo sa gore Zaglavak
  Uporedo sa usavrašavanjem u slikarstvu, ona se u Minhenu uključuje i u rad srpskog patriotskog udruženja „Srbadija“. Tokom školovanja u Beogradu i u Minhenu, kao i tokom letnjih raspusta u Beški intenzivno je slikala, što je rezultiralo umetničkom zaostavštinom od stotinak radova. Pored ostvarenja koja ukazuju na proces savladavanja slikarskih problema, u umetničkoj zaostavštini Danice Jovanović se nalaze i slike koje ukazuju na sklonost ka gestualnom slikarstvu, korišćenje intenzivnog kolorita i ekspresivnu interpretaciju likova. Slikala je mrtvu prirodu, portret i figure u narodnim nošnjama, kao i nekoliko pejzaža, od kojih tri prikazuju mostove: most kod LJum kule, Vezirov most na Drimu i srušeni savski most u Beogradu. Mostovi koji su bili aktuelni tokom Balkanskih ratova ukazuju da je budno pratila razvoj ratnih operacija, ali nema dokaza da je neposredno učestvovala u njima. Sa druge strane, njen angažman u „Srbadiji“, boravak u Beogradu početkom Prvog svetskog rata, kada je i naslikala srušeni savski most, kao i izjave njenih minhenskih kolega o izraženoj nacionalnoj svesti ukazuju na razloge zbog kojih je Danica Jovanović već u prvim danima Prvog svetskog rata pobudila pažnju policije i vojnih vlasti iz Petrovaradina. Streljana je 12. septembra 1914. godine u Petrovaradinu sa grupom talaca iz Beške. Stota godišnjica od njene tragične smrti biće obeležena izlaganjem dela iz fondova Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja u Beogradu, Istorijskog muzeja Srbije i nekoliko privatnih kolekcija. Ambijentalna postavka biće upotpunjena predmetima iz Etnografskog muzeja u Beogradu i izlaganjem ličnih predmeta iz zaostavštine slikarke. Izložbu će pratiti raznovrstan program poput stručnih tumačenja postavke, prezentacija i dečjih radionica. U subotu 23 avgusta u 13 časova Jasmina Jakšić Subić, kustos izložbe govori o razlozima za njen izbor slika, crteža, te prezentuje i bogat dokumentarni materijal. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA