Најновије

Извештај ЕК о Србији позитиван - Бриселу смета највише ЛГБТ питање!

БРИСEЛ - Годишњи извештаj Eвропске комисиjе о напретку Србиjе констатуjе значаjан или умерен напредак у већини области важних за процес европских интеграциjа, а критике се односе на људска права, пре свега ЛГБT популациjе, и темпо реформи, сазнаjе Танјуг.
Брисел (Фото: europeancaravanforlegality.eu)

Брисел (Фото: europeancaravanforlegality.eu)

Извештаj, коjи ће званично бити представљен 8. октобра, генерално jе позитиван, кажу Танјугови дипломатски извори у Бриселу. Уз ограду да jе финална дорада извештаjа jош у току, извор коjи jе имао увид у нацрт извештаjа, наводи да се Србиjа похваљуjе због привржености процесу нормализациjе односа Београда и Приштине, мада се констатуjе да се касни у спровођењу неких делова Бриселшког споразума. Део извештаjа коjи се односи на права ЛГБT популациjе jош ниjе завршен, а чека се да се види да ли ће Парада поноса у Београду, заказана за 28. септембар, ове године коначно бити одржана. "Уколико параде поново буде отказана из безбедносних разлога, то ће наићи на врло оштре критике, jер се иста ситуациjа понавља из године у годину", каже Танјугов извор.
Прочитајте још: Геј прајд организатори: Мање претњи, верујемо биће шетње…
Сем тога, негативно jе оцењено то што jе било случаjева позивања особа на информативне разговоре због активности на друштвеним мрежама током маjских поплава, уз констатациjу да се таквом праксом крши слобода говора. Са друге стране, власти се похваљуjу због доношења сета медиjских закона, али се наглашава да се ти закони сада мораjу ефикасно применити. Jедна од области у коjоj се очекивао бржи напредак jе реформа правосуђа, у коjу по мишљењу Kомисиjе треба уложити додатне напоре, с обзиром да jе реч о кључноj области у процесу европских интеграциjа. Mада се у извештаjу констатуjе да Србиjа ниjе до краjа ускладила своjу спољну политику са европском, нема експлицитног захтева да се Србиjа придружи санкциjама коjе jе EУ увела Русиjи, док се са друге стране похваљуjу напори да се унапреде односи са суседима. И коначно, у Kомисиjи су констатовали неповољну економску ситуациjу у Србиjи, на коjу су осим структурних проблема утицале и поплаве, али се изразито позитивно оцењуjу мере за смањење буџетског дефицита коjе jе прошле недеље наjавио премиjер Aлександар Вучић. За разлику од прошле године, када jе уочи подношења извештаjа владала неизвесност да ли ће Србиjа добити датум за почетак преговора о придруживању, ове године се само констатуjе да jе оваj процеш у току, уз препоруку земљама чланицама да одобре отварање првих поглавља "чим се за то стекну услови". Србиjа jе ове године заршила скрининг за половину од укупно 35 поглавља, а очекуjе се да се прва поглавља отворе наjкасниjе почетком следеће године. Извештаj ће jош оваj пут представити комесар за проширење Штефан филе, а већ од 1. новембра његово место ће заузети Jоханес Хан. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА