Најновије

Владине мере нису довољне, мора виши ПДВ и бар 77.000 отказа

Биће потребно смањење броја запослених у јавном сектору за 10 до 15 одсто у 2015. и 2016. години. Мере консолидације донеће скромне уштеде, па је у 2015. и 2016. могуће да се број радника смањи за 10 до максимално 15 одсто.
Спремите се (Фото: Вијести.ме)

Спремите се (Фото: Вијести.ме)

Уз то и повећање ПДВ-а за три до четири процента, јер планиране уштеде Владе за 2015. нису довољне, оцена је економисте Милојка Арсића. С њим се сложио и члан Фискалног савета Никола Алтипармаков, који је навео да ако се мање штеди на платама и пензијама, алтернатива је повећање пореза. - Предложене мере фискалне консолидације донеће веома скромне уштеде, па је смањење броја запослених у јавном сектору готово извесно, а у 2015. и 2016. могуће је да се број радника смањи за 10 до максимално 15 одсто - каже Милојко Арсић, професор Економског факултета. Према последњим подацима, наводи он, у јавном сектору у Србији запослено је око 770.000-780.000, с тим што у сектору државе ради 540.000-550.000, а у јавним предузећима њих 230.000-240.000 радника.
Прочитајте још:
Потребно је, како каже Арсић, смањити партијско запошљавање, али и унапредити систем напредовања. У јавном сектору, каже он, приметно је већ годинама да не напредују они најспособнији, већ они који имају партијску књижицу, а заступљен је и непотизам. - Дешава се да у неким предузећима читава породица ради - рекао је Арсић. Он каже да је уместо очекиваног трогодишњег програма представљен само план уштеде за једну годину у коме се планира смањивање дефицита за 700 милиона евра. - Трајне структурне уштеде у следећој години су међутим веома скромне и износе 500 до 550 милиона евра - изјавио је Арсић на представљању новог броја “Кварталног монитора” и додао да је основна слабост Владиног плана што се ослања на привремене мере попут прихода од јавних предузећа, а томе се прибегло због скромих уштеда на платама и пензијама. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА