Najnovije

Vladine mere nisu dovoljne, mora viši PDV i bar 77.000 otkaza

Biće potrebno smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru za 10 do 15 odsto u 2015. i 2016. godini. Mere konsolidacije doneće skromne uštede, pa je u 2015. i 2016. moguće da se broj radnika smanji za 10 do maksimalno 15 odsto.
Spremite se (Foto: Vijesti.me)

Spremite se (Foto: Vijesti.me)

Uz to i povećanje PDV-a za tri do četiri procenta, jer planirane uštede Vlade za 2015. nisu dovoljne, ocena je ekonomiste Milojka Arsića. S njim se složio i član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov, koji je naveo da ako se manje štedi na platama i penzijama, alternativa je povećanje poreza. - Predložene mere fiskalne konsolidacije doneće veoma skromne uštede, pa je smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru gotovo izvesno, a u 2015. i 2016. moguće je da se broj radnika smanji za 10 do maksimalno 15 odsto - kaže Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta. Prema poslednjim podacima, navodi on, u javnom sektoru u Srbiji zaposleno je oko 770.000-780.000, s tim što u sektoru države radi 540.000-550.000, a u javnim preduzećima njih 230.000-240.000 radnika.
Pročitajte još:
Potrebno je, kako kaže Arsić, smanjiti partijsko zapošljavanje, ali i unaprediti sistem napredovanja. U javnom sektoru, kaže on, primetno je već godinama da ne napreduju oni najsposobniji, već oni koji imaju partijsku knjižicu, a zastupljen je i nepotizam. - Dešava se da u nekim preduzećima čitava porodica radi - rekao je Arsić. On kaže da je umesto očekivanog trogodišnjeg programa predstavljen samo plan uštede za jednu godinu u kome se planira smanjivanje deficita za 700 miliona evra. - Trajne strukturne uštede u sledećoj godini su međutim veoma skromne i iznose 500 do 550 miliona evra - izjavio je Arsić na predstavljanju novog broja “Kvartalnog monitora” i dodao da je osnovna slabost Vladinog plana što se oslanja na privremene mere poput prihoda od javnih preduzeća, a tome se pribeglo zbog skromih ušteda na platama i penzijama. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA