Најновије

АГРЕСИЈА: Шиптари праве "војску Косова" - Дачић муца пред Западом!

ПРИШТИНА – Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је данас да је нацрт закона о оснивању „Оружаних снага Косова” спреман и додао да очекује да за његово усвајање буде обезбеђено две трећине гласова посланика, а од стране шефа српске дипломатије, Ивице Дачића, чује се противљење које је по свему судећи "формално" и узалудно пред чланицама НАТО алијансе које подржавају стварање војске Косова.
Шиптарке величају ОВК (Фото: ЈуТјуб)

Шиптарке величају ОВК (Фото: ЈуТјуб)

Мустафа је на конференцији за штампу, након седнице владе, рекао да такве оружане снаге неће бити присутне на северу Косова без претходног договора са НАТО-ом, преноси агенција „Косова преш”. За усвајање закона о Оружаним снагама Косова, чему се Србија противи, потребно је да гласа две трећине посланика, укључујући и две трећине посланика са листе мањинских заједница. Претходно је потребно да се усвоје и одговарајући амандмани на устав Косова, за шта је такође потребна двотрећинска већина. Међу посланицима из редова мањина, највише је Срба. Мустафа је, говорећи о Листи Српска, рекао да је прошле недеље имао три сусрета са српским представницима, али да, како каже, не схвата зашто они одлажу повратак у косовске институције, које бојкотују од почетка фебруара. Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у уторак у Београду да је Србија против формирања војске Косова и да би о тој теми требало да се разговара на нивоу Савета безбедности УН.
Прочитајте још:Нови хашки шамар за СрбијуНово оружје на паради у МосквиСтолтенберг: Никога не притискамо да уђе у НATO
„То може да има одређене последице по безбедност у региону зато што је својевремено, када је прекинут рат на Косову, било предвиђено да на Косову једине оружане снаге буду међународне снаге, односно Кфор”, рекао је Дачић. Он је подсетио да су, приликом потписивања Бриселског споразума, у седишту НАТО-а представници те војне организације дали гаранције да неће бити доласка оружаних формација Албанаца на север Косова без сагласности Кфора. Подсећамо, према резолуцији УН 1244 Србија има право на повратак одређеног броја војске и полиције, али о томе се још увек не разговара нити би Србија добила подршку чланица ЕУ и НАТО на такав потез. Једина политичка странка која се отворено залаже за спровођење овог дела резолуције 1244 је Српска радикална странка. Лидер радикала, др Војислав Шешељ, у више наврата је објаснио да су западни фактори дужни да обезбеде спровођење овог дела резолуције, те да би Албанци са Косова у случају противљења повратку српске војске и полиције на Космет били у сукобу са Западом, а не са Србијом. Ситуација је изокренута наглавачке, Србија не користи своје право и не враћа војску и полицију на Косово, а Шиптари формирају своју војску која је у потпуној супротности са резолуцијом УН 1244. Извор: Танјуг / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА