Najnovije

AGRESIJA: Šiptari prave "vojsku Kosova" - Dačić muca pred Zapadom!

PRIŠTINA – Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da je nacrt zakona o osnivanju „Oružanih snaga Kosova” spreman i dodao da očekuje da za njegovo usvajanje bude obezbeđeno dve trećine glasova poslanika, a od strane šefa srpske diplomatije, Ivice Dačića, čuje se protivljenje koje je po svemu sudeći "formalno" i uzaludno pred članicama NATO alijanse koje podržavaju stvaranje vojske Kosova.
Šiptarke veličaju OVK (Foto: JuTjub)

Šiptarke veličaju OVK (Foto: JuTjub)

Mustafa je na konferenciji za štampu, nakon sednice vlade, rekao da takve oružane snage neće biti prisutne na severu Kosova bez prethodnog dogovora sa NATO-om, prenosi agencija „Kosova preš”. Za usvajanje zakona o Oružanim snagama Kosova, čemu se Srbija protivi, potrebno je da glasa dve trećine poslanika, uključujući i dve trećine poslanika sa liste manjinskih zajednica. Prethodno je potrebno da se usvoje i odgovarajući amandmani na ustav Kosova, za šta je takođe potrebna dvotrećinska većina. Među poslanicima iz redova manjina, najviše je Srba. Mustafa je, govoreći o Listi Srpska, rekao da je prošle nedelje imao tri susreta sa srpskim predstavnicima, ali da, kako kaže, ne shvata zašto oni odlažu povratak u kosovske institucije, koje bojkotuju od početka februara. Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak u Beogradu da je Srbija protiv formiranja vojske Kosova i da bi o toj temi trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN.
Pročitajte još:Novi haški šamar za SrbijuNovo oružje na paradi u MoskviStoltenberg: Nikoga ne pritiskamo da uđe u NATO
„To može da ima određene posledice po bezbednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor”, rekao je Dačić. On je podsetio da su, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, u sedištu NATO-a predstavnici te vojne organizacije dali garancije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sever Kosova bez saglasnosti Kfora. Podsećamo, prema rezoluciji UN 1244 Srbija ima pravo na povratak određenog broja vojske i policije, ali o tome se još uvek ne razgovara niti bi Srbija dobila podršku članica EU i NATO na takav potez. Jedina politička stranka koja se otvoreno zalaže za sprovođenje ovog dela rezolucije 1244 je Srpska radikalna stranka. Lider radikala, dr Vojislav Šešelj, u više navrata je objasnio da su zapadni faktori dužni da obezbede sprovođenje ovog dela rezolucije, te da bi Albanci sa Kosova u slučaju protivljenja povratku srpske vojske i policije na Kosmet bili u sukobu sa Zapadom, a ne sa Srbijom. Situacija je izokrenuta naglavačke, Srbija ne koristi svoje pravo i ne vraća vojsku i policiju na Kosovo, a Šiptari formiraju svoju vojsku koja je u potpunoj suprotnosti sa rezolucijom UN 1244. Izvor: Tanjug / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA