Најновије

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: У Врховној ради иницирали референдум о крају рата!

КИЈЕВ - Потпуно неочекивано да ће у Врховној ради неко иницирати такав потез, али се десило. Тзв. "блок Порошенкових посланика" је иницирао расписивање референдума на територији целе Украјине којим би се коначно грађани изјаснили о статусу региона Донбас.
Петро Порошенко (Фото: president.gov.ua)

Петро Порошенко (Фото: president.gov.ua)

По свему судећи, недавне посете америчких дипломата Кијеву су уродиле плодом и изгледа да је Вашингтон одлучио да се повуче из руског дворишта. Наиме, недавно су Кијев посетили Џон Кери, амерички државни секретар, а затим убрзо и његова помоћница Викторија Нуланд, иначе задужена за Европу и Евроазију. Нуландова је отишла у Кијев после сусрета Владимира Путина и Сергеја Лаврова са Џон Керијем у Сочију, а очигледно је ишла да кијевским властима "пренесе план" скован у Сочију. Подсећамо, Лавров је састанак са Керијем оценио речима "Чудесно!", а и Кери и руска страна су истакли да је састанак био позитиван и да су на путу да направе озбиљне помаке у решавању украјинске кризе, односно, рата у Украјини. Иако је недавно Петро Порошенко наступао у јавности са оштром реториком попут "борићемо се до последње капи крви", по свему судећи, власти у Кијеву су присиљене да се суоче са стварношћу, а то је факт да снаге Новорусије могу дуже да издрже рат од украјинске државе, као и факт да европске земље много трпе због санкција Русији и да су западни лидери изгубили стрпљење. Јуриј Лученко, шеф посланичке фракције коју називају и "блок Порошенкових посланика", предложио је у Врховној ради да се прогласи референдум о Донбасу. "На тај начин ће грађани Украјине моћи просто да искажу свој став по овом питању." - каже Лученко, истичући да је Донбас регион који "држава није успела да задржи у својим границама". "Људи су дужни да се изјасне... Хоћемо ли жртвовати десет хиљада живота за ослобођење овог региона или ћемо блокирати рак рану и лечити је економским методама." - рекао је Лученко. Лученко је истакао да је сасвим могуће да већина грађана гласа за крај рата. "Сасвим је могуће да већина грађана Украјине гласа за прекид ратних дејстава." - био је јасан Лученко.
Прочитајте још:Убијен командант армије ЛНР – Алексеј МозговојОвај потез од Путина нису очекивали: Русија улази брутално у сајбер рат!
Подсећамо, Украјина је већ изгласала закон, у оквиру Минског споразума, којим даје посебан статус Донбасу, тачније, Доњецкој и Луганској народној Републици, али то је више декларативно, јер су се сукоби наставили и после тога. Овакав развој догађаја и крај рата кроз референдум је веома могућ, јер Кијев губи подршку европских земаља све више и рат постаје потпуно бесмислен. Готово да је сигурно да ће идеја референдума добити подршку од стране западних земаља. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА