Najnovije

VELIKI PREOKRET: U Vrhovnoj radi inicirali referendum o kraju rata!

KIJEV - Potpuno neočekivano da će u Vrhovnoj radi neko inicirati takav potez, ali se desilo. Tzv. "blok Porošenkovih poslanika" je inicirao raspisivanje referenduma na teritoriji cele Ukrajine kojim bi se konačno građani izjasnili o statusu regiona Donbas.
Petro Porošenko (Foto: president.gov.ua)

Petro Porošenko (Foto: president.gov.ua)

Po svemu sudeći, nedavne posete američkih diplomata Kijevu su urodile plodom i izgleda da je Vašington odlučio da se povuče iz ruskog dvorišta. Naime, nedavno su Kijev posetili DŽon Keri, američki državni sekretar, a zatim ubrzo i njegova pomoćnica Viktorija Nuland, inače zadužena za Evropu i Evroaziju. Nulandova je otišla u Kijev posle susreta Vladimira Putina i Sergeja Lavrova sa DŽon Kerijem u Sočiju, a očigledno je išla da kijevskim vlastima "prenese plan" skovan u Sočiju. Podsećamo, Lavrov je sastanak sa Kerijem ocenio rečima "Čudesno!", a i Keri i ruska strana su istakli da je sastanak bio pozitivan i da su na putu da naprave ozbiljne pomake u rešavanju ukrajinske krize, odnosno, rata u Ukrajini. Iako je nedavno Petro Porošenko nastupao u javnosti sa oštrom retorikom poput "borićemo se do poslednje kapi krvi", po svemu sudeći, vlasti u Kijevu su prisiljene da se suoče sa stvarnošću, a to je fakt da snage Novorusije mogu duže da izdrže rat od ukrajinske države, kao i fakt da evropske zemlje mnogo trpe zbog sankcija Rusiji i da su zapadni lideri izgubili strpljenje. Jurij Lučenko, šef poslaničke frakcije koju nazivaju i "blok Porošenkovih poslanika", predložio je u Vrhovnoj radi da se proglasi referendum o Donbasu. "Na taj način će građani Ukrajine moći prosto da iskažu svoj stav po ovom pitanju." - kaže Lučenko, ističući da je Donbas region koji "država nije uspela da zadrži u svojim granicama". "LJudi su dužni da se izjasne... Hoćemo li žrtvovati deset hiljada života za oslobođenje ovog regiona ili ćemo blokirati rak ranu i lečiti je ekonomskim metodama." - rekao je Lučenko. Lučenko je istakao da je sasvim moguće da većina građana glasa za kraj rata. "Sasvim je moguće da većina građana Ukrajine glasa za prekid ratnih dejstava." - bio je jasan Lučenko.
Pročitajte još:Ubijen komandant armije LNR – Aleksej MozgovojOvaj potez od Putina nisu očekivali: Rusija ulazi brutalno u sajber rat!
Podsećamo, Ukrajina je već izglasala zakon, u okviru Minskog sporazuma, kojim daje poseban status Donbasu, tačnije, Donjeckoj i Luganskoj narodnoj Republici, ali to je više deklarativno, jer su se sukobi nastavili i posle toga. Ovakav razvoj događaja i kraj rata kroz referendum je veoma moguć, jer Kijev gubi podršku evropskih zemalja sve više i rat postaje potpuno besmislen. Gotovo da je sigurno da će ideja referenduma dobiti podršku od strane zapadnih zemalja. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA