Најновије

Кина, Русија и Венецуела оспориле резолуцију о Сребреници

Кина, Венецуела и Русија оспориле су британски нацрт резолуције о Сребреници, а нови круг консултација о овом предлогу биће настављен у понедељак, 29. јуна, пише лист "Данас" позивајући се на неформалне изворе у Њујорку.
(фото: ЈуТјуб принтскрин)

(фото: ЈуТјуб принтскрин)

Према сазнањима Данаса, у предлогу текста резолуције Велике Британије, који су иницијално подржале САД и Холандија, након првог круга консултација дошло је до одређених промена, односно неке формулације су "ублажене". Саговорници листа наводе као пример да се у тексту више не говори о "десетинама хиљада силовања, него о хиљадама силовања", као и да се мање пута помиње реч "геноцид". - Нацрт резолуције о Сребреници је у оптицају и чланице Савета безбедности УН су тек недавно започеле преговоре. Брифинг Савета безбедности о овом питању заказан је за 7. јул. У овој фази било би прерано предочавати наш став док је процес преговора у току - рекли су за "Данас" у Мисији САД при УН, одговарајући на питање да ли је амерички амбасадор у УН Саманта Пауер добила писмо министра спољних послова Србије Ивице Дачића у вези са најављеном резолуцијом у УН о Сребреници и да ли ће бити неке званичне изјаве о овој теми. Када је реч о резолуцији о Сребреници, коју је у америчком Конгресу представио републикански конгресмен из Њу Џерсија Кристофер Смит, усвојен је амандман сенатора Џин Шахин који охрабрује даље јачање ангажмана САД на западном Балкану, поздравља сарадњу Србије и БиХ, Амандман, којим је исказана и подршка даљем процесу помирења у региону, прихваћен је без икаквих примедаба. Извори листа у Њујорку ово тумаче као адекватан начин да се призна допринос Србије помирењу у региону, али и као резултат недавне посете премијера Србије САД.
Прочитајте још:Црногорци уводе казну од 300 евра нашим туристимаЛазански: Како је могуће да Насерова дивизија буде у заштићеној зони УН!? (ВИДЕО)БРУКА: Михајловићка отворила незавршен мост у Зајечару, грађани викали: „Лопови!“ (ВИДЕО)
Извор: Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА