Најновије

ЉУБАВ ГРЧКЕ И КОСОВА: Ципрас преко леђа Србије враћа дугове Америци!

Грчка преко Косова враћа дуг Америци због подршке коју је добијала претходних недеља током сукоба с Немачком. Влада у Београду још чека објашњење Атине за изјаве о Косову.
Дачић и Ципрас (Фото: Министарство спољних послова Републике Србије)

Дачић и Ципрас (Фото: Министарство спољних послова Републике Србије)

Подршка коју је Вашингтон давао премијеру Алексису Ципрасу у његовом сукобу са канцеларком Ангелом Меркел око грчког дуга одмах је дошла на наплату. Грчка ће Европи морати да враћа милијарде евра, а Америци ће политичке дугове враћати политички, објашњавају аналитичари. - Порука из владе Грчке да ће подржати чланство Косова у међународним организацијама није изненађење. Атина годинама тргује косовским питањем. Они све време преговарају са Америком, од које су заузврат очекивали да им помогне у сукобу око имена Македоније. Међутим, подршку коју су им дале САД током ове кризе са Немачком, Грци ће вратити убрзаним признањем Косова - каже политички аналитичар Душан Јањић. Он сматра да неће проћи много пре него што Грчка и формално призна Косово. - Сачекаће да виде и тај други Бриселски споразум и на јесен ће признати Косово. Очекујем да то ураде и Румунија и Словачка. Кипар и Шпанија ће око формалног признања остати уздржани, али неће гласати против чланства Косова у УН, већ ће тврдити да само следе политику ЕУ - изричит је Јањић. Аналитичар Бранко Радун истиче да Атина лошу позицију, пре свега однос са Немачком, пегла зближавањем са САД и Британијом. - То не изненађује, будући да је Сириза, партија премијера Ципраса, увек била на линији Вашингтона, док су њени потези уздрмали еврозону и Немачку. Рекао бих да су наша очекивања од Грчке свакако превисока. Сириза је левичарска и секуларна странка, па је православље и братски односи не интересују - упозорава Радун. У Министарству спољних послова Србије је јуче потврђено да Грчка још није одговорила на захтев да разјасни изјаву свог шефа дипломатије о подршци уласку Косова у међународне организације.
Прочитајте још:ГРЧКА НЕ ПРИЗНАЈЕ КОСОВО: Амбасадор Грчке у Србији каже да став остаје непромењенДАЧИЋ: Грчка мора да објасни свој став Србима!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА