Najnovije

LJUBAV GRČKE I KOSOVA: Cipras preko leđa Srbije vraća dugove Americi!

Grčka preko Kosova vraća dug Americi zbog podrške koju je dobijala prethodnih nedelja tokom sukoba s Nemačkom. Vlada u Beogradu još čeka objašnjenje Atine za izjave o Kosovu.
Dačić i Cipras (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije)

Dačić i Cipras (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije)

Podrška koju je Vašington davao premijeru Aleksisu Ciprasu u njegovom sukobu sa kancelarkom Angelom Merkel oko grčkog duga odmah je došla na naplatu. Grčka će Evropi morati da vraća milijarde evra, a Americi će političke dugove vraćati politički, objašnjavaju analitičari. - Poruka iz vlade Grčke da će podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama nije iznenađenje. Atina godinama trguje kosovskim pitanjem. Oni sve vreme pregovaraju sa Amerikom, od koje su zauzvrat očekivali da im pomogne u sukobu oko imena Makedonije. Međutim, podršku koju su im dale SAD tokom ove krize sa Nemačkom, Grci će vratiti ubrzanim priznanjem Kosova - kaže politički analitičar Dušan Janjić. On smatra da neće proći mnogo pre nego što Grčka i formalno prizna Kosovo. - Sačekaće da vide i taj drugi Briselski sporazum i na jesen će priznati Kosovo. Očekujem da to urade i Rumunija i Slovačka. Kipar i Španija će oko formalnog priznanja ostati uzdržani, ali neće glasati protiv članstva Kosova u UN, već će tvrditi da samo slede politiku EU - izričit je Janjić. Analitičar Branko Radun ističe da Atina lošu poziciju, pre svega odnos sa Nemačkom, pegla zbližavanjem sa SAD i Britanijom. - To ne iznenađuje, budući da je Siriza, partija premijera Ciprasa, uvek bila na liniji Vašingtona, dok su njeni potezi uzdrmali evrozonu i Nemačku. Rekao bih da su naša očekivanja od Grčke svakako previsoka. Siriza je levičarska i sekularna stranka, pa je pravoslavlje i bratski odnosi ne interesuju - upozorava Radun. U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije je juče potvrđeno da Grčka još nije odgovorila na zahtev da razjasni izjavu svog šefa diplomatije o podršci ulasku Kosova u međunarodne organizacije.
Pročitajte još:GRČKA NE PRIZNAJE KOSOVO: Ambasador Grčke u Srbiji kaže da stav ostaje nepromenjenDAČIĆ: Grčka mora da objasni svoj stav Srbima!
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA