Најновије

Збогом целулит: Како да се решите заувек поморанџине коре?

Сви типови целулита имају заједнички именилац – ружни су. Али, препознавањем свог, моћи ћете брже да га се отарасите!
Ноћна мора сваке жене (Фото: Јутјуб)

Ноћна мора сваке жене (Фото: Јутјуб)

Знајте да супер брзог решења против целулита нема, али будите срећни што има ефикасног! Пошто је реч о једној врло упорној појави, потребно је да је гађате систематски и то из сваког наоружања које вам је доступно: масажом (два пута недељно), вежбама (најмање два пута недељно), исхраном и кремама (свакодневно). Пре него што почнете, откријте који тип целулита имате и пратите програм који је вама намењен.

Недостатак тонуса

Кожа изгледа као да има целулит, али када је додирнете, схватате да је текстура глатка и да неравнина нема. Ово није целулит, него губитак чврстине у кожи и мишићима. Најчешће се јавља после четрдесете године. Против недостатка чврстине − тонирањеМасажа: Низ брзих и јаких покрета треба да стимулише циркулацију и поспеши акцију фибробласта, тј. ћелија везивног ткива чији је посао да одрже структурни интегритет везивног ткива. Циљ масаже јесте и добар метаболизам ћелија, односно довођење што више кисеоника у њих. Није сврха смањити обим центиметара дела тела који се третира, нити истопити масноћу јер ће тако на опуштеној кожи неравнине бити још израженије. Главни циљ је очврснути везивно ткиво на дуге стазе. Потребно је минимум десет сеанси да би се видели резултати. Исхрана: За формирање мишића и ојачавање њихове чврстине неопходни су протеини. Потребно је да унесете од 35 до 50 г дневно, а добро је помешати аминокиселине које изграђују протеине и користити и оне биљног и оне животињског порекла. Конзумирајте киноу, просо, морске плодове и ракове. Програм вежбања: Циљ је ојачати мишиће. Без доброг тонуса, нећете добити лифтинг ефекат. Да бисте видели резултате, потребно је да вежбате три пута недељно: два пута на собном бициклу или машини за скијашко трчање да бисте радили на својој издржљивости, и једанпут вежбе који ојачавају центар тела, а балет или пилатес одличан су избор за то. Као џокер за ваше потребе може да послужи и електростимулација. Двадесетак минута тог третмана еквивалентно је четворосатном дизању тегова. Мишићи и сва везивна ткива се очвршћују. Убрзава се циркулација, а добија се и дугачак вретенаст мишић. Мишићи се активирају симултано. Приликом третмана осећа се врло јасна контракција која у почетку може бити непријатна. Наравно, електростимулацију требало би да спроводи стручно лице. Козметички  помагачи: Сви производи који утичу на квантитет и квалитет колагена и еластина требало би да се нађу на вашим козметичким полицама.

Фиброзни целулит

Ово је онај тип који се накупља годинама. Тамо где постоји целулит, отврдњава и кожа. Ткиво колагена које се налази усколо такође се стврдњава и формира се мали оклоп око ћелија масти. Боли ако се кожа уштине. Против прекомерног гомилања воде − дренирањеМасажа: Циљ је активирати циркулацију и процес елиминације сувишне воде. Да би се избегле повреде и модрице, треба правити лагане ритмичне покрете и вршити лимфну дренажу. Циљ је стимулација великих крвних судова који се подстичу да брже пумпају крв. Потребно је минимум пет професионалних третмана, а после треба одржавати жељено стање и ићи на масажу једном у две недеље или једном месечно. Исхрана: требало би да уносите намирнице које су диуретици и подстичу дренажу као што су празилук, шпаргле, коприва, црни лук и житарице. Заборавите све оне које сакупљају и задржавају воду. Кравље млеко које делује као сунђер, замените сојиним. Чај од маслачка стимулише рад јетре и бубрега и савршен је диуретик, биљка лишајевица помаже при елиминацији воде из површинских слојева коже. Такође, пратите своје интолеранције на одређене намирнице и избаците све оне које вас чине надутим и тешким. Програм вежбања: спортови у води (пливање, аквабик), шетња оштрим и брзим покретима. При активностима ван воде трудите се да носите шортс/хеланке од посебних материјала који се загревају чим додирну кожу и на тај начин стимулишу циркулацију. Најбоље би било да вежбате два пута недељно, а да сваки дан шетате по пола сата. Козметички помагачи: Гелови који помажу избацивање сувишне течности из површинских слојева коже. Држите их у фрижидеру, тако ће при употреби бити екстраефикасни и суперосвежавајући.

Масни целулит

Налази се на абдомену, задњици и бутинама. Не боли. Најчешће је реакција на лош начин исхране, повећан унос шећера и на физичку неактивност. Против масних наслага – топљењеМасажа: Масажа која се показала као врло успешна у омекшавању масних наслага, токсина и мењања контура тела јесте такозвано ролање тј. полако набирање коже и мишића између палца и кажипрста, па између палца и средњег прста, и палца и домалог прста. Она је врло лагана да би се избегла оштећења крвног и лимфног тока. Никако не би требало да вас боли. Иако се препоручује око десет третмана, требало би да видите побољшање већ после другог или трећег. Исхрана: Конзумирајте цела зрна житарица, биљна уља од уљане репице или ораха, посно месо, рибу и пуно поврћа. Клоните се хране која се таложи у организму као што су готов мусли и прости шећери, као и засићених масти, путера и сира. Одличан суплемент је хром и његова препоручена дневна доза за жене износи 55 микрограма. Хром регулише рад инсулина, а ако недостаје, јавља се она погубна жудња за шећером. Одличан природни извор хрома су: броколи, пивски квасац, интегралне житарице, шљиве, печурке, пиво, црни бибер, нерафинисани шећер. Програм вежбања: Мораћете да се померите, али стварно! Требало би да постигнете двоструки ефекат, да истопите масне наслаге и повећате мишићну масу. Са једне стране, једном недељно ваљало би да радите озбиљан кардио програм: трчите (али само ако немате превише килограма да не бисте оптерећивали зглобове), вежбате на машини за скијашко трчање, возите бицикл или радите кардио бокс. А да томе додајте и један тренинг стречинга или пилатеса. Том приликом носите хеланке од посебних материјала који појачавају дренажу. Козметички помагачи: Третмани које се боре против целулита, али и против слободних радикала. Конзумирање шећера појачава разорно дејство слободних радикала па због тога управо они поспешују настанак најфибрознијег целулита. Одаберите креме богатије текстуре јер ће оне олакшати и масажу масажерима са куглицама.

Водени/едематозни целулит

Ефекат наранџине коре је дифузан, може да иде скроз до чланака, када притиснете кожу осећате бол, а на месту притиска појављује се бели траг на кожи. Ово је тип целулита који се везује за лошу циркулацију и лимфни систем. Такође се појављује када имате хормонске проблеме. Против тврдокорног целулита – омекшавање и ремоделовањеМасажа: У првој фази користе се мало чвршћи покрети (познатији као петрисаж) да би дошло до дефиброзе ткива, односно разбијања наслага. Када се стање коже поправи, прелази се на благе кружне покрете. Све ово треба радити изузетно нежно, јер ако се кожа „нападне“ превише грубим покретима, њена реакција ће бити да очврсне још више. За решавање овог проблема најчешће је неопходна и претходно поменута лимфна дренажа. Генерално, потребно је два месеца третмана да би се видело побољшање. Исхрана: Неопходна вам је храна која ће помоћи да мало смршате, ојачате везивна влакна у кожи и побољшате венско-лимфни проток у деловима где је дошло до задебљања. Требало би генерално да се борите против разних запаљенских процеса. У првом делу дана употребљавајте протеине животињског порекла, а увече биљног (сочиво, киноа, соја). У преподневним часовима конзумирајте мусли од интегралних житарица, воће до 11 сати, а сирово или термички обарено поврће можете јести уз сваки оброк. Избегавајте просте шећере јер они помажу нагомилавању наслага у кожи. Обогатите свој тањир клицама, пшеницом, спирулином, ланеним семенкама, сусамом, семенкама бундеве – то су све нутритивне бомбе које укидају запаљенске процесе коже, али оплемењују и укус хране. Програм вежбања: једном недељно требало би да имате јак кардио програм који ће да сагорева масне наслаге: бицикл, трчање или пливање, али после тога обавезно је истезање које би опустило мишиће. Шта год да тренирате, требало би да буде без оптерећења јер мишић не би требало да се стеже и грчи више него што је неопходно. Добра опција за вас је и јога која јача тело, али на један миран начин. Да бисте оптимизовали свој тренинг, ходајте тридесет минута дневно у специјалној МБТ обући, чији је ђон дизајниран тако да имитира мекане, неравне подлоге и на тај начин стимулише мишиће дубоко у бутинама и глутеусу. Тако се побољшава и венска циркулација. Козметички помагачи: За вас су намењени серуми и високо концентроване формуле, оне које циљају места са којих се веома тешко разбија целулит.
Прочитајте још:БУДИТЕ ПАЖЉИВИ: Ове намирнице су здраве, али ипак гојеКраставац дијета: 7 килограма мање за 14 дана
  Извор: elle.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА