Најновије

ПРОПУШТЕНА ШАНСА: Српски извоз у Русију опао за петину!

Србија је у претходних годину дана извезла за петину мање производа у Русију, а очекивало се управо супротно, да ће због трговинског ембарга између Русије и ЕУ који је ступио на снагу прошлог лета, то источно тржиште бити велика извозна шанса.
Јабукама тежак пут у Русију (Фото: ЈуТЈуб)

Јабукама тежак пут у Русију (Фото: ЈуТЈуб)

Раст извоза у Русију бележи се једино код српског пољопривредно-прехрамбених производа, али је и он испод очекиваног. Стручњаци сматрају да је Србија ипак искористила шансе у складу са својим могућностима, али за значајнији пробој на захтевно руско тржиште, додају, мора много тога тек да савлада. Пад извоза од 19 одсто који је, према подацима Министарства трговине и телекомуникација, забележен од 1. јула 2014 до краја јуна ове године, у односу на исти период само годину дана раније, не значи, међутим, да је дошло до смањења свих извозних грана. - Порастао је извоз пољопривреде, али је индустрија забележила пад - прецизира помоћница министра трговине Маја Мандрапа Гашић. Она наводи да је од 1. јула 2014. године до краја јуна ове године на руско трзиште извезено робе у вредности од 866 милиона долара, док је у истом периоду, који је претходио санкцијама годину дана раније, извезено робе од 1,069 милијарди долара. Српска пољопривреда је од започињања "трговинског рата" између Русије и ЕУ успела, како она објашњава, да повећа извоз у Русију за 40 одсто у односу на период 1. јул 2013. године - крај јуна 2014. године. - Иако на први поглед ти резултати делују доста добро, они су испод очекивања наших произвођача и извозника прошле године у ово време - истиче она. Мандрапа Гашић, међутим, додаје да је тренд раста извоза пољопривреде настављен и у првој половини ове године, те да је он за пет посто већи него у истом периоду лане. - Нарочито су тражени одређени пољопривредни производи, пре свега неке сорте воћа, смрзнуте полутке од свиња, пасуљ, сточна храна - додаје она.
Прочитајте још:ВАРУФАКИС ОШТРО: Садистички деспотизам је доминантна идеологија Европске уније!Светска банка: Могуће повећање плата и пензија, али држава мора да додатно уштедиСтиглиц: Америку је прегазило време
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА