Najnovije

PROPUŠTENA ŠANSA: Srpski izvoz u Rusiju opao za petinu!

Srbija je u prethodnih godinu dana izvezla za petinu manje proizvoda u Rusiju, a očekivalo se upravo suprotno, da će zbog trgovinskog embarga između Rusije i EU koji je stupio na snagu prošlog leta, to istočno tržište biti velika izvozna šansa.
Jabukama težak put u Rusiju (Foto: JuTJub)

Jabukama težak put u Rusiju (Foto: JuTJub)

Rast izvoza u Rusiju beleži se jedino kod srpskog poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ali je i on ispod očekivanog. Stručnjaci smatraju da je Srbija ipak iskoristila šanse u skladu sa svojim mogućnostima, ali za značajniji proboj na zahtevno rusko tržište, dodaju, mora mnogo toga tek da savlada. Pad izvoza od 19 odsto koji je, prema podacima Ministarstva trgovine i telekomunikacija, zabeležen od 1. jula 2014 do kraja juna ove godine, u odnosu na isti period samo godinu dana ranije, ne znači, međutim, da je došlo do smanjenja svih izvoznih grana. - Porastao je izvoz poljoprivrede, ali je industrija zabeležila pad - precizira pomoćnica ministra trgovine Maja Mandrapa Gašić. Ona navodi da je od 1. jula 2014. godine do kraja juna ove godine na rusko trzište izvezeno robe u vrednosti od 866 miliona dolara, dok je u istom periodu, koji je prethodio sankcijama godinu dana ranije, izvezeno robe od 1,069 milijardi dolara. Srpska poljoprivreda je od započinjanja "trgovinskog rata" između Rusije i EU uspela, kako ona objašnjava, da poveća izvoz u Rusiju za 40 odsto u odnosu na period 1. jul 2013. godine - kraj juna 2014. godine. - Iako na prvi pogled ti rezultati deluju dosta dobro, oni su ispod očekivanja naših proizvođača i izvoznika prošle godine u ovo vreme - ističe ona. Mandrapa Gašić, međutim, dodaje da je trend rasta izvoza poljoprivrede nastavljen i u prvoj polovini ove godine, te da je on za pet posto veći nego u istom periodu lane. - Naročito su traženi određeni poljoprivredni proizvodi, pre svega neke sorte voća, smrznute polutke od svinja, pasulj, stočna hrana - dodaje ona.
Pročitajte još:VARUFAKIS OŠTRO: Sadistički despotizam je dominantna ideologija Evropske unije!Svetska banka: Moguće povećanje plata i penzija, ali država mora da dodatno uštediStiglic: Ameriku je pregazilo vreme
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA