Најновије

ДОК ЈЕДНОМ НЕ СМРКНЕ, ДРУГОМ НЕ СВАНЕ: Немачка профитирала 100 милијарди евра услед грчке кризе

БЕРЛИН – Немачка, која је заузела оштар став према Грчкој, успела је да профитира од дужничке кризе у тој земљи и заради 100 милијарди евра, према резултатима истраживања Лајбниц института за економске студије, преноси данас агенција Франс прес.
Ципрас и Меркелова (Фото: ЈуТјуб)

Ципрас и Меркелова (Фото: ЈуТјуб)

Поменута сума представља износ који је Немачка уштедела по основу нижих камата на хартије од вредности које је влада у Берлину емитовала у време када су оне биле веома тражене, јер су их страни инвеститори сматрали сигурним уточиштем, наводи се у студији. „Оваква уштеда је већа од трошкове кризе у Грчкој. Немачка је очигледно имала користи од грчке кризе”, наводи се у истраживању тог приватног, непрофитног института, и додаје да се инвеститори увек када су суочени са кризом традиционално окрећу сигурном уточишту за њихов новац. „Сваки пут када су се финансијска тржишта у протеклим годинама суочавала са лошим вестима из Грчке, каматне стопе на обвезнице немачке владе су падале, а сваки пут када би била објављена добра вест, приноси су расли”, додаје се у истраживању. У студији се наводи и да су обвезнице других земаља, попут САД, Француске и Холандије, имале добити од грчке кризе, али у знатно мањем обиму. Немачка је, како подсећа Франс прес, захтевала фискалну дисциплину и строге економске реформе у Грчкој, у замену за доделу додатне помоћи од стране међународних кредитора.
Прочитајте још:КРИЗИЗА: Атина очекује трећи пакет помоћиПРОПУШТЕНА ШАНСА: Српски извоз у Русију опао за петину!ВАРУФАКИС ОШТРО: Садистички деспотизам је доминантна идеологија Европске уније!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА