Najnovije

DOK JEDNOM NE SMRKNE, DRUGOM NE SVANE: Nemačka profitirala 100 milijardi evra usled grčke krize

BERLIN – Nemačka, koja je zauzela oštar stav prema Grčkoj, uspela je da profitira od dužničke krize u toj zemlji i zaradi 100 milijardi evra, prema rezultatima istraživanja Lajbnic instituta za ekonomske studije, prenosi danas agencija Frans pres.
Cipras i Merkelova (Foto: JuTjub)

Cipras i Merkelova (Foto: JuTjub)

Pomenuta suma predstavlja iznos koji je Nemačka uštedela po osnovu nižih kamata na hartije od vrednosti koje je vlada u Berlinu emitovala u vreme kada su one bile veoma tražene, jer su ih strani investitori smatrali sigurnim utočištem, navodi se u studiji. „Ovakva ušteda je veća od troškove krize u Grčkoj. Nemačka je očigledno imala koristi od grčke krize”, navodi se u istraživanju tog privatnog, neprofitnog instituta, i dodaje da se investitori uvek kada su suočeni sa krizom tradicionalno okreću sigurnom utočištu za njihov novac. „Svaki put kada su se finansijska tržišta u proteklim godinama suočavala sa lošim vestima iz Grčke, kamatne stope na obveznice nemačke vlade su padale, a svaki put kada bi bila objavljena dobra vest, prinosi su rasli”, dodaje se u istraživanju. U studiji se navodi i da su obveznice drugih zemalja, poput SAD, Francuske i Holandije, imale dobiti od grčke krize, ali u znatno manjem obimu. Nemačka je, kako podseća Frans pres, zahtevala fiskalnu disciplinu i stroge ekonomske reforme u Grčkoj, u zamenu za dodelu dodatne pomoći od strane međunarodnih kreditora.
Pročitajte još:KRIZIZA: Atina očekuje treći paket pomoćiPROPUŠTENA ŠANSA: Srpski izvoz u Rusiju opao za petinu!VARUFAKIS OŠTRO: Sadistički despotizam je dominantna ideologija Evropske unije!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA