Најновије

Како ново затварање границе утиче на Србију?

Одлука Мађарске да од синоћ затвори своју зелену границу са Хрватском, не би требало да се одрази на Србију, процењују званичници у Београду. Проблем би могао да настане једино ако се у Хрватској не организују добро, што би могло да створи гужве на прелазу из Србије у Хрватску.
Избеглице (Фото: Јутјуб)

Избеглице (Фото: Јутјуб)

- Проблем би могао да настане једино ако се у Хрватској не организују добро, што би могло да створи гужве на прелазу из Србије у Хрватску - каже један од српских званичника који је желео да остане анониман. Он оцењује да ће у Хрватској имати проблем јер им је много ближе било да мигранте усмеравају ка Мађарској него ка Словенији. Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је јуче да ће званични гранични прелази наставити да раде, али уз појачане контроле, те да ће мигранти моћи да поднесу захтев за азил у две транзитне зоне које ће бити успостављене на граници са Хрватском. Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је у Бриселу да Загреб има план и за ову ситуацију. Према писању портала index.hr, реч је о плану који је Загреб договорио са Љубљаном, а који подразумева превоз избеглица до словеначке границе. Портапрол Владе Хрватске потврдио је да су премијери Зоран Милановић и Миро Церар у контакту, као и да су се две владе раније договориле о плану Ц. Према незваничним проценама које износе у органима који се баве прихватом миграната, њихов прилив наставиће се и убудуће мање-више истим темпом, без обзира на најаве да убудуће неће моћи неконтролисано да прелазе у Грчку. - Могуће је да лоше време, које би отежало прелаз преко мора, незнатно смањи њихов број, али то неће битно променити ствари - каже саговорник. У Београду су, иначе, уклоњени шатори из парка код долазних перона Аутобуске станице, а мигранте аутобуси на свака два сата возе до центра за азил у Крњачи. Наредних дана очекује се да ће бити уклоњени и шатори из парка код Економског факултета. У Србију је иначе код Прешева јуче до 15 сати ушло око 4.000 миграната, сазнаје се. С друге стране, у Хрватску је, према подацима МУП-а Хрватске, од поноћи до јуче ујутру у 9.40, ушло 2.457 миграната. Рекорд у броју пристиглих миграната је оборен претходне недеље, када је у једном дану у Прешеву регистровано 6.166 избеглица. Процена је да ће се прилив миграната наставити истим темпом, Хрватској је било ближе да мигранте шаље ка Мађарској.
Прочитајте још:НАДМОЋ: Хрватска војска и даље много слабија од српскеПРОФЕСОР САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: „Турци су исмевали Србе муслимане, Бошњак значи празноглав, глуп!“
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА