Najnovije

Kako novo zatvaranje granice utiče na Srbiju?

Odluka Mađarske da od sinoć zatvori svoju zelenu granicu sa Hrvatskom, ne bi trebalo da se odrazi na Srbiju, procenjuju zvaničnici u Beogradu. Problem bi mogao da nastane jedino ako se u Hrvatskoj ne organizuju dobro, što bi moglo da stvori gužve na prelazu iz Srbije u Hrvatsku.
Izbeglice (Foto: Jutjub)

Izbeglice (Foto: Jutjub)

- Problem bi mogao da nastane jedino ako se u Hrvatskoj ne organizuju dobro, što bi moglo da stvori gužve na prelazu iz Srbije u Hrvatsku - kaže jedan od srpskih zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman. On ocenjuje da će u Hrvatskoj imati problem jer im je mnogo bliže bilo da migrante usmeravaju ka Mađarskoj nego ka Sloveniji. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je juče da će zvanični granični prelazi nastaviti da rade, ali uz pojačane kontrole, te da će migranti moći da podnesu zahtev za azil u dve tranzitne zone koje će biti uspostavljene na granici sa Hrvatskom. Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u Briselu da Zagreb ima plan i za ovu situaciju. Prema pisanju portala index.hr, reč je o planu koji je Zagreb dogovorio sa LJubljanom, a koji podrazumeva prevoz izbeglica do slovenačke granice. Portaprol Vlade Hrvatske potvrdio je da su premijeri Zoran Milanović i Miro Cerar u kontaktu, kao i da su se dve vlade ranije dogovorile o planu C. Prema nezvaničnim procenama koje iznose u organima koji se bave prihvatom migranata, njihov priliv nastaviće se i ubuduće manje-više istim tempom, bez obzira na najave da ubuduće neće moći nekontrolisano da prelaze u Grčku. - Moguće je da loše vreme, koje bi otežalo prelaz preko mora, neznatno smanji njihov broj, ali to neće bitno promeniti stvari - kaže sagovornik. U Beogradu su, inače, uklonjeni šatori iz parka kod dolaznih perona Autobuske stanice, a migrante autobusi na svaka dva sata voze do centra za azil u Krnjači. Narednih dana očekuje se da će biti uklonjeni i šatori iz parka kod Ekonomskog fakulteta. U Srbiju je inače kod Preševa juče do 15 sati ušlo oko 4.000 migranata, saznaje se. S druge strane, u Hrvatsku je, prema podacima MUP-a Hrvatske, od ponoći do juče ujutru u 9.40, ušlo 2.457 migranata. Rekord u broju pristiglih migranata je oboren prethodne nedelje, kada je u jednom danu u Preševu registrovano 6.166 izbeglica. Procena je da će se priliv migranata nastaviti istim tempom, Hrvatskoj je bilo bliže da migrante šalje ka Mađarskoj.
Pročitajte još:NADMOĆ: Hrvatska vojska i dalje mnogo slabija od srpskePROFESOR SALIH SELIMOVIĆ: „Turci su ismevali Srbe muslimane, Bošnjak znači praznoglav, glup!“
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA