Најновије

Кратковиди Запад није очекивао да ће Русија показати такву снагу

Руска авијација сваки дан изведе на десетине ваздушних удара на позицијама терориста у Сирији. То је натерало Запад да се запита да ли је то та Русија коју они знају, пише политолог Гао Феј у чланку за кинески лист Global Times.
Руска база у Сирији (Фото: syria.mil.ru)

Руска база у Сирији (Фото: syria.mil.ru)

Нема сумње, операција Русије у Сирији је натерала западне земље које сматрају себе лидерима у борби са тероризмом да отворе очи. Може се рећи да је Москва „изненадила Запад на челу са Америком", тврди експерт. Не могавши да се носе са руским притиском „тешке“ силе, западне власти прелазе на „меку" силу — јединствена сламка спаса која, по њиховом мишљењу, може да реши овај проблем. Тако, од почетка војне операције Русије у Сирији, западни медији не прекидају мрежу гласина о жртвама међу цивилима и палим навођеним гранатама, међутим њима постаје све сложније да се држе линије „дубоке аналитике“ о паду цена нафте, санкцијама и Москве, чија снага је у опадању. Очигледно, Запад је потценио Русију, њену жељу да се бори, јер није био готов томе, сматра аутор. По мошљењу Феја, пре свега треба рећи да војна моћ Русије није изгубила на вредности. У периоду хладног рата СССР је поседовао највећи на свету нуклеарни арсенал и по обиму наоружања није заостајао за САД. Русија је директна наследница Совјетског Савеза. И без обзира што се ниво војне снаге смањио, искуство, обука и опрема руске војске потпуно одговарају великој сили. Осим тога, Руси имају посебан менталитет: што им је теже, постају јачи, уверен је политолог. Данас се Русија суочава са озбиљним економским проблемима, али, како показује историја, управо они често су били главни покретачи развоја ове државе. Тако је у XIX веку напад Наполеона на крају створио од Русије „полицајца" читаве Европе, док је рат са нацистичком Немачком у XX веку претворио СССР у супер државу, равну по снази САД. Ривали Русије су често скупо плаћали то што су је потцењивали", навео је експерт. На крају, важно је узимати у обзир да је Русије „зналац глобалне шаховске табле". У главама Запада, који је остало у категорији хладног рата, Москва је губитник. На пример, познати политиколог Збигњев Бжежински тврди да Русија не може да буде „ривал Запада". По мишљењу Феја, САД су за кратак период постале кратковиде према Русији. Међутим, ова земља је велика сила, ако ништа, макар по величини територије.
Прочитајте још:ЛАЗАНСКИ: Сиријци бу да Руси добију рат за њих, Асадове трупе уморнеНа какав војни споразум са Русијом ће се усудити Вучић, хоће ли смети да тражи С-300?
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА