Najnovije

Kratkovidi Zapad nije očekivao da će Rusija pokazati takvu snagu

Ruska avijacija svaki dan izvede na desetine vazdušnih udara na pozicijama terorista u Siriji. To je nateralo Zapad da se zapita da li je to ta Rusija koju oni znaju, piše politolog Gao Fej u članku za kineski list Global Times.
Ruska baza u Siriji (Foto: syria.mil.ru)

Ruska baza u Siriji (Foto: syria.mil.ru)

Nema sumnje, operacija Rusije u Siriji je naterala zapadne zemlje koje smatraju sebe liderima u borbi sa terorizmom da otvore oči. Može se reći da je Moskva „iznenadila Zapad na čelu sa Amerikom", tvrdi ekspert. Ne mogavši da se nose sa ruskim pritiskom „teške“ sile, zapadne vlasti prelaze na „meku" silu — jedinstvena slamka spasa koja, po njihovom mišljenju, može da reši ovaj problem. Tako, od početka vojne operacije Rusije u Siriji, zapadni mediji ne prekidaju mrežu glasina o žrtvama među civilima i palim navođenim granatama, međutim njima postaje sve složnije da se drže linije „duboke analitike“ o padu cena nafte, sankcijama i Moskve, čija snaga je u opadanju. Očigledno, Zapad je potcenio Rusiju, njenu želju da se bori, jer nije bio gotov tome, smatra autor. Po mošljenju Feja, pre svega treba reći da vojna moć Rusije nije izgubila na vrednosti. U periodu hladnog rata SSSR je posedovao najveći na svetu nuklearni arsenal i po obimu naoružanja nije zaostajao za SAD. Rusija je direktna naslednica Sovjetskog Saveza. I bez obzira što se nivo vojne snage smanjio, iskustvo, obuka i oprema ruske vojske potpuno odgovaraju velikoj sili. Osim toga, Rusi imaju poseban mentalitet: što im je teže, postaju jači, uveren je politolog. Danas se Rusija suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima, ali, kako pokazuje istorija, upravo oni često su bili glavni pokretači razvoja ove države. Tako je u XIX veku napad Napoleona na kraju stvorio od Rusije „policajca" čitave Evrope, dok je rat sa nacističkom Nemačkom u XX veku pretvorio SSSR u super državu, ravnu po snazi SAD. Rivali Rusije su često skupo plaćali to što su je potcenjivali", naveo je ekspert. Na kraju, važno je uzimati u obzir da je Rusije „znalac globalne šahovske table". U glavama Zapada, koji je ostalo u kategoriji hladnog rata, Moskva je gubitnik. Na primer, poznati politikolog Zbignjev Bžežinski tvrdi da Rusija ne može da bude „rival Zapada". Po mišljenju Feja, SAD su za kratak period postale kratkovide prema Rusiji. Međutim, ova zemlja je velika sila, ako ništa, makar po veličini teritorije.
Pročitajte još:LAZANSKI: Sirijci bu da Rusi dobiju rat za njih, Asadove trupe umorneNa kakav vojni sporazum sa Rusijom će se usuditi Vučić, hoće li smeti da traži S-300?
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA