Најновије

НАТО ДАЈЕ МИЛУ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Мајка Русија и тетка од стрине Црна Гора

ПОДГОРИЦА - Први дани децембра донеће Црногорцима гласове из Брисела са министарског самита чланица ове војне алијансе о томе да ли ће званична Подгорица добити "зелено светло" за позив у чланство НАТО или неће. Представници власти верују у позитиван исход, док противници верују у супротно. Колики значај се овом догађају даје, говори податак да је реаговала и руска амбасада у Црној Гори.
Мило Ђукановић (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Мило Ђукановић (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

- Сматрамо да ступање Црне Горе у овај војно-политички савез може нанети озбиљну дугорочну штету традиционално пријатељским руско-црногорским односима - поручио је заменик руског амбасадора Владимир Гурко. - Механичко проширење НАТО према истоку, које не узима у обзир интересе свих држава евроазијске заједнице, већ је довело и наставља да доводи до стварања нових линија поделе, гаји психологију и обнавља стереотипе хладног рата. Проширење Северноатлантске алијансе је, у ствари, везано за тражење спољашњег непријатеља, те је усмерено на реконструисање "гвоздене завесе" у Европи. У петак је реаговао Веселин Гарчевић, национални координатор за чланство Црне Горе у НАТО, понављајући да је један од главних разлога то што добар део грађана не жели да своју државу види у тај војни савет сећање на бомбардовање 1999. године. - Сматрамо да је атмосфера код наших НАТО партнера позитивна и да имамо разлога да очекујемо да исход буде позитиван. Испунили смо све обавезе из четири области, а једна од њих је и владавина права. Ми то исто радимо када је у питању приступање Црне Горе ЕУ, а имали смо прилике да видимо како је Европска комисија оценила напредак Црне Горе, а оцена је добра. - саопштио је Гарчевић. - Осим владавине права, друга област је одбрана, где смо постигли резултате који су задовољавајући. Трећа је реформа сектора безбедности, где смо испунили очекивања. И коначно, подршка јавности за чланство у НАТО. Прича о НАТО интеграцијама Црне Горе отворила је питање будућности владајуће ДПС-СДП коалиције. "Млађи брат" је већ наговестио раскид вишегодишње везе уколико их Алијанса не пригрли у своје друштво. Лидер социјалиста Мило Ђукановић и председник Владе чврст је у ставу да ће Црна Гора добити позив, након чега ће уследити расписивање избора. Остаје да се види шта ће се догодити ако позив изостане, али премијер верује да је актуелна влада Црну Гору довела пред врата Северноатланског савеза.
Прочитајте још:Столтенберг поздрављен са „Санџака“ – СДА подржава сарадњу Србије и НАТО алијансеСНИМЉЕНО СА ЗЕМЉЕ: Кад ти руска крстарећа ракета пролети изнад главе! (ВИДЕО)
Столтенберг неће да се меша Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, изјавио је да нико нема право да се меша у одлуку Црне Горе да постане чланица тог војног савеза. - Сваки притисак би само ојачао спремност НАТО да позове Подгорицу да постане пуноправан члан. Тежње Црне Горе да постане чланица НАТО питање је о коме одлучује само та земља и Алијанса - истакао је Столтенберг. За несигурну будућност - Мировни покрет "Не у рат - не у НАТО" поставио је билборд који носи поруку "Партнерство за несигурну будућност", а на њему се још налази колажна фотографија Саборног храма Христовог васкресења у Подгорици који је опкољен тешко наоружаним полицајцима, у измаглици од шок бомби и сузавца, што је подсећање на немиле догађаје у ноћи демонстрација 24. октобра у Подгорици. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА