Najnovije

NATO DAJE MILU ZELENO SVETLO: Majka Rusija i tetka od strine Crna Gora

PODGORICA - Prvi dani decembra doneće Crnogorcima glasove iz Brisela sa ministarskog samita članica ove vojne alijanse o tome da li će zvanična Podgorica dobiti "zeleno svetlo" za poziv u članstvo NATO ili neće. Predstavnici vlasti veruju u pozitivan ishod, dok protivnici veruju u suprotno. Koliki značaj se ovom događaju daje, govori podatak da je reagovala i ruska ambasada u Crnoj Gori.
Milo Đukanović (Foto: JuTjub printskrin)

Milo Đukanović (Foto: JuTjub printskrin)

- Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može naneti ozbiljnu dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima - poručio je zamenik ruskog ambasadora Vladimir Gurko. - Mehaničko proširenje NATO prema istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država evroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja da dovodi do stvaranja novih linija podele, gaji psihologiju i obnavlja stereotipe hladnog rata. Proširenje Severnoatlantske alijanse je, u stvari, vezano za traženje spoljašnjeg neprijatelja, te je usmereno na rekonstruisanje "gvozdene zavese" u Evropi. U petak je reagovao Veselin Garčević, nacionalni koordinator za članstvo Crne Gore u NATO, ponavljajući da je jedan od glavnih razloga to što dobar deo građana ne želi da svoju državu vidi u taj vojni savet sećanje na bombardovanje 1999. godine. - Smatramo da je atmosfera kod naših NATO partnera pozitivna i da imamo razloga da očekujemo da ishod bude pozitivan. Ispunili smo sve obaveze iz četiri oblasti, a jedna od njih je i vladavina prava. Mi to isto radimo kada je u pitanju pristupanje Crne Gore EU, a imali smo prilike da vidimo kako je Evropska komisija ocenila napredak Crne Gore, a ocena je dobra. - saopštio je Garčević. - Osim vladavine prava, druga oblast je odbrana, gde smo postigli rezultate koji su zadovoljavajući. Treća je reforma sektora bezbednosti, gde smo ispunili očekivanja. I konačno, podrška javnosti za članstvo u NATO. Priča o NATO integracijama Crne Gore otvorila je pitanje budućnosti vladajuće DPS-SDP koalicije. "Mlađi brat" je već nagovestio raskid višegodišnje veze ukoliko ih Alijansa ne prigrli u svoje društvo. Lider socijalista Milo Đukanović i predsednik Vlade čvrst je u stavu da će Crna Gora dobiti poziv, nakon čega će uslediti raspisivanje izbora. Ostaje da se vidi šta će se dogoditi ako poziv izostane, ali premijer veruje da je aktuelna vlada Crnu Goru dovela pred vrata Severnoatlanskog saveza.
Pročitajte još:Stoltenberg pozdravljen sa „Sandžaka“ – SDA podržava saradnju Srbije i NATO alijanseSNIMLJENO SA ZEMLJE: Kad ti ruska krstareća raketa proleti iznad glave! (VIDEO)
Stoltenberg neće da se meša Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je da niko nema pravo da se meša u odluku Crne Gore da postane članica tog vojnog saveza. - Svaki pritisak bi samo ojačao spremnost NATO da pozove Podgoricu da postane punopravan član. Težnje Crne Gore da postane članica NATO pitanje je o kome odlučuje samo ta zemlja i Alijansa - istakao je Stoltenberg. Za nesigurnu budućnost - Mirovni pokret "Ne u rat - ne u NATO" postavio je bilbord koji nosi poruku "Partnerstvo za nesigurnu budućnost", a na njemu se još nalazi kolažna fotografija Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici koji je opkoljen teško naoružanim policajcima, u izmaglici od šok bombi i suzavca, što je podsećanje na nemile događaje u noći demonstracija 24. oktobra u Podgorici. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA