Најновије

ЗБОГ ОВОГ ЋЕ ВУЧИЋ СВИМА ДА ТРЉА НОС: Позитивна вест за српску привреду!

БEOГРAД - Народна банка Србиjе саопштила jе данас да jе агенциjа "Фич реjтингс" изгледе за побољшање кредитног реjтинга Србиjе за дугорочно задуживање у домаћоj и страноj валути поправила са стабилног на позитиван.
Новац и љубав покрећу свет (Фото: Pixabay)

Новац и љубав покрећу свет (Фото: Pixabay)

Према оцени те реjтинг агенциjе поправљању изгледа за побољшање кредитног реjтинга Србиjе допринели су бржи економски раст од очекиваног, доследно спровођење плана фискалне консолидациjе и смањење екстерне неравнотеже, наводи се у саопштењу. "Фич" jе ревидирала проjекциjу раста БДП-а за 2015. навише, са нула на 0,7 одсто, наводи се у саопштењу и додаjе да се у следећоj години очекуjе раст од 1,7 одсто. Kао резултат спровођења кредибилног програма консолидациjе, фискални дефицит у овоj години биће знатно мањи од инициjално проjектованих 6,3 одсто БДП-а и износиће 4,1 одсто, пише у соапштењу. Kако се оцењуjе, наставак успешне реализациjе програма консолидациjе допринеће одрживости jавних финансиjа. Eкстерна неравнотежа jе смањена и у средњем року се очекуjе текући дефицит на нивоу између четири и пет одсто БДП-а. Aгенциjа "Фич" истиче да jе текући дефицит у 2015. у целости покривен страним директним инвестициjама, што смањуjе потребу за екстерним финансирањем. Позитивно се оцењуjу и напори Србиjе у поправљању пословног окружења, што потврђуjе и напредак на ранг листи извештаjа о условима пословања Светске банке (Дуинг бизнис листа 2016). Kао потенциjални ризик наводи се процес структурних реформи, пре свега у jавном сектору. Oдступање од плана договореног са MMФ-ом око решавања питања стратешких jавних предузећа би, према оцени агенциjе "Фич", могло да има негативан утицаj. Иако висок ниво проблематичних кредита представља изазов, та агенциjа констатуjе се да jе Влада Србиjе усвоjила стратегиjу за њихово решавање коjа треба да допринесе расту кредитирања приватног сектора. Спроведена су посебна испитивања квалитета активе 14 банака, на основу чега jе оцењено да не постоjи потреба за њиховом докапитализациjом, додаjе се у саопштењу.
Прочитајте још:Николић: БИА није рекла ни реч о државном ударуНови Сад: Осликан огроман мурал руском пилоту Олегу – хероју борбе против тероризма
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА