Најновије

"Струјни удар" на грађане Србије

У Србији у времену у коме немамо приступ битним информацијама од јавног значаја, па чак ни колико званично и прецизно има пензионера, запослених, незапослених и слично. У времену када је нетранспарентност главно правило, морамо оквирно да се користимо апроксимативним односно приближним подацима.  Тренутно у Србији има око 1,711 милиона пензионера од којих 61 посто има месечна примања нижа од 25,000 динара. О категорији незапослених не могу да говорим, али чињеница је имамо веома високу незапосленост. За претходне 4 године није се десило ништа епохално као што је обећавано да ће се решити сви проблеми, који су са друге стране, опет неких од њих заслугом и створени, али ништа од тога. Пише: Данијела Ружичић, независни економски аналитичар и истраживач
Данијела Ружичић

Данијела Ружичић

Једино што је обећано претходних дана, а вероватно ће бити испуњено јесте повећање цене електричне енергије за 15%. Оваква најава је директан ударац на најсиромашнији део друштва. Да ли су ти људи криви за лоша решења, за лоше пројектоване планове и буџете, на ненаменско трошење средстава из ''Електропривреде'' Србије – монополисте на тржишту? Свака власт има своје грешке, али јесу ли за то криви грађани Србије? Где су у овом целом циркусу који гледамо интереси обичних грађана Србије и где ћемо сви бити ако се овако настави? У ствари, ово је одличан пример како се друштво понижава. Да ли је то добро? Наравно да не, то је ужасно, страшно и недопустиво! Разуверити доносиоце оваквих одлука данас је немогуће. Да се осврнемо на остварене финансијске резултате ''Електропривреде'' Србија за 2013. годину, на основу консолидованих финансијских извештаја. ''Електропривреда Србије'' је у 2013. години остварила следеће резултате приказане у милионима динара:
НЕТО ДОБИТАК18,827,014
ПОСЛОВНЕ ПРИХОДЕ 219,806,825
ПРИХОДИ ОД ПРОДАЈЕ 210,173,697
ТРОШКОВЕ АМОРТИЗАЦИЈЕ (не изискују одлив готовине)42,557,298
ПРИЛИВЕ ГОТОВИНЕ ИЗ ПОСЛОВНИХ АКТИВНОСТИ242,987,847
УКУПАН ПРИЛИВ ГОТОВИНЕ245,241,687
ГОТОВИНУ НА ПОЧЕТКУ ПЕРИОДА13,460,762
ГОТОВИНУ НА КРАЈУ ПЕРИОДА35,524,098
На основу изнетих најважнијих показатеља успешности пословања не видим разлог за нити економско оправдање за поскупљење струје. Очигледно је да се ради о директном притиску да се уништи све што је могуће. За доношење коначне одлуке о поскупљењу електричне енергије јавно постављам следећа питања:
  1. Може ли се додатно појаснити разлог за поскупљење?
  2. Да ли било која анализа указује да је то економски оправдано?
  3. Могу ли грађани Србије добити прилику да се боље информишу о оваквим поступцима?
  4. Могу ли грађани Србије платити додатне намете од стране Државе?
  5. Да ли ће неко икада у Србији радити у интересу својих грађана?
Оваква одлука уколико буде донета води нас у енергетско сиромаштво, не само грађана већ и саме привреде! У Србији је критика давно заборављена реч или цензуром против критике!
Прочитајте још:Саветник Блер: Јесте да има крви на рукама, јесте да је омражен, али он је глобално незаменљивЛАЗАНСКИ: Мађарски пркос
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА