Najnovije

"Strujni udar" na građane Srbije

U Srbiji u vremenu u kome nemamo pristup bitnim informacijama od javnog značaja, pa čak ni koliko zvanično i precizno ima penzionera, zaposlenih, nezaposlenih i slično. U vremenu kada je netransparentnost glavno pravilo, moramo okvirno da se koristimo aproksimativnim odnosno približnim podacima.  Trenutno u Srbiji ima oko 1,711 miliona penzionera od kojih 61 posto ima mesečna primanja niža od 25,000 dinara. O kategoriji nezaposlenih ne mogu da govorim, ali činjenica je imamo veoma visoku nezaposlenost. Za prethodne 4 godine nije se desilo ništa epohalno kao što je obećavano da će se rešiti svi problemi, koji su sa druge strane, opet nekih od njih zaslugom i stvoreni, ali ništa od toga. Piše: Danijela Ružičić, nezavisni ekonomski analitičar i istraživač
Danijela Ružičić

Danijela Ružičić

Jedino što je obećano prethodnih dana, a verovatno će biti ispunjeno jeste povećanje cene električne energije za 15%. Ovakva najava je direktan udarac na najsiromašniji deo društva. Da li su ti ljudi krivi za loša rešenja, za loše projektovane planove i budžete, na nenamensko trošenje sredstava iz ''Elektroprivrede'' Srbije – monopoliste na tržištu? Svaka vlast ima svoje greške, ali jesu li za to krivi građani Srbije? Gde su u ovom celom cirkusu koji gledamo interesi običnih građana Srbije i gde ćemo svi biti ako se ovako nastavi? U stvari, ovo je odličan primer kako se društvo ponižava. Da li je to dobro? Naravno da ne, to je užasno, strašno i nedopustivo! Razuveriti donosioce ovakvih odluka danas je nemoguće. Da se osvrnemo na ostvarene finansijske rezultate ''Elektroprivrede'' Srbija za 2013. godinu, na osnovu konsolidovanih finansijskih izveštaja. ''Elektroprivreda Srbije'' je u 2013. godini ostvarila sledeće rezultate prikazane u milionima dinara:
NETO DOBITAK18,827,014
POSLOVNE PRIHODE 219,806,825
PRIHODI OD PRODAJE 210,173,697
TROŠKOVE AMORTIZACIJE (ne iziskuju odliv gotovine)42,557,298
PRILIVE GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI242,987,847
UKUPAN PRILIV GOTOVINE245,241,687
GOTOVINU NA POČETKU PERIODA13,460,762
GOTOVINU NA KRAJU PERIODA35,524,098
Na osnovu iznetih najvažnijih pokazatelja uspešnosti poslovanja ne vidim razlog za niti ekonomsko opravdanje za poskupljenje struje. Očigledno je da se radi o direktnom pritisku da se uništi sve što je moguće. Za donošenje konačne odluke o poskupljenju električne energije javno postavljam sledeća pitanja:
  1. Može li se dodatno pojasniti razlog za poskupljenje?
  2. Da li bilo koja analiza ukazuje da je to ekonomski opravdano?
  3. Mogu li građani Srbije dobiti priliku da se bolje informišu o ovakvim postupcima?
  4. Mogu li građani Srbije platiti dodatne namete od strane Države?
  5. Da li će neko ikada u Srbiji raditi u interesu svojih građana?
Ovakva odluka ukoliko bude doneta vodi nas u energetsko siromaštvo, ne samo građana već i same privrede! U Srbiji je kritika davno zaboravljena reč ili cenzurom protiv kritike!
Pročitajte još:Savetnik Bler: Jeste da ima krvi na rukama, jeste da je omražen, ali on je globalno nezamenljivLAZANSKI: Mađarski prkos
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA