Најновије

Јапан добио највећи ратни брод после Другог светског рата

Јапанска морнарица добила је у среду највећи ратни брод од Другог светског рата. Брод „Изумо“ дугачак је 248 метара и има 470 чланова посаде, а иако је званично класификован као носач хеликоптера, велик је као и највећи јапански носачи авиона у Другом светском рату, пренела је агенција Спутњик.
Фото: Japan’s Maritime Self Defense Force

Фото: Japan’s Maritime Self Defense Force

Као носач хеликоптера, Изумо, међутим, може да заобиђе уставну одредбу којом је Јапану забрањено да поседује офанзивно оружје. За разлику од носача авиона, тај брод нема ни катапулт за помоћ при полетању ловачких авиона, али с њега могу да крећу авиони с вертикалним полетањем. „Ово пловило може да служи у многе сврхе, укључујући и мировне операције и међународне мисије спасавања у катастрофама и пружања помоћи“, изјавио је данас на церемонији у бродоградилишту у Јокохами министар одбране Ген Накатани. Матична лука носача биће морнаричка база Јокосука недалеко од Токија. Јапански премијер Шинзо Абе настоји да добије подршку парламента да ојача одбрамбене снаге земље и да ублажи одредбе послератног пацифистичког устава, који је умногоме креација победничке америчке војске и који је веома ограничио војне потенцијале Јапана.
Прочитајте још:Ово су 3 најмоћнија оружја 21. века: Погодите ко их је произвео?Кустурица: У сарадњи са Западом ништа до данас није урађено у корист Србије
Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА