Најновије

ОВО ВАС ЈЕ СИГУРНО ОДУВЕК ЗАНИМАЛО: Напокон откривено одакле рупе у швајцарском сиру

Супротно ономе што се већ годинама сугерише у цртићима, рупе у сиру не буше мишеви. А нису нити резултат бактеријског отпуштања угљен диоксида, како то тврде поједини стручњаци.
Швајцарски сир (Фото: joe.ie)

Швајцарски сир (Фото: joe.ie)

Швајцарски научници су лабораторијским истраживањем утврдили да су за рупе одговорне минијатурне честице сена. Пољопривредни институт швајцарске владе Агроскопе наводи да "микроскопски мале честице сена падају у канте за прикупљање млека" и узрокују стварање већих рупа за време сазревања сира. Процес захвата само неке врсте швајцарских сирева, попут ементала и апензела. Агроскопе тврди и да то објашњава зашто су у последњих 15 година рупе у швајцарским сиревима све мање. Процес мужње и прикупљања млека све је више аутоматизован, све је "чистији" па је и мање честица сена у њему. Научници су до овог закључка дошли тако што су додавали честице сена у млеко и лабораторијски пратили сазревање сира. Теорија да рупе у сиревима узрокују бактерије отпуштањем угљендиоксида "на снази" је од 1917. када је то откриће објавио амерички научник Вилиам Кларк. Млечна индустрија рупе у сиревима назива "очима". Сир без рупа познат је као "слепи" сир.
Прочитајте још:Како направити кокице са мотоциклом (ВИДЕО)ДА ЛИ ЈЕ ВЕЛИЧИНА ЗАИСТА ВАЖНА? Жене од 18 до 50 година одговориле су на то питање!
Извор: Danas.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА