Прочитајте још:Како направити кокице са мотоциклом (ВИДЕО)ДА ЛИ ЈЕ ВЕЛИЧИНА ЗАИСТА ВАЖНА? Жене од 18 до 50 година одговориле су на то питање!Извор: Danas.hr
ОВО ВАС ЈЕ СИГУРНО ОДУВЕК ЗАНИМАЛО: Напокон откривено одакле рупе у швајцарском сиру
Швајцарски научници су лабораторијским истраживањем утврдили да су за рупе одговорне минијатурне честице сена. Пољопривредни институт швајцарске владе Агроскопе наводи да "микроскопски мале честице сена падају у канте за прикупљање млека" и узрокују стварање већих рупа за време сазревања сира. Процес захвата само неке врсте швајцарских сирева, попут ементала и апензела. Агроскопе тврди и да то објашњава зашто су у последњих 15 година рупе у швајцарским сиревима све мање. Процес мужње и прикупљања млека све је више аутоматизован, све је "чистији" па је и мање честица сена у њему. Научници су до овог закључка дошли тако што су додавали честице сена у млеко и лабораторијски пратили сазревање сира. Теорија да рупе у сиревима узрокују бактерије отпуштањем угљендиоксида "на снази" је од 1917. када је то откриће објавио амерички научник Вилиам Кларк. Млечна индустрија рупе у сиревима назива "очима". Сир без рупа познат је као "слепи" сир.
Бонус видео
Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.
портала "Правда" као и ТВ продукцију.
Донације можете уплатити путем следећих линкова:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
Колумне
Цвијетин Миливојевић: За сада без доброг наслова
Право на правду – Има ли правде – Неправдом против правде
Распад државе БиХ и јачање исламског фашизма
Пише: Џевад Галијашевић
ВЛАДИМИР БАСЕНКОВ: Русија и САД су два духовно супротстављена пола
Вашингтон већ више од пола века игра улогу арбитра и заштитника људских права и слобода. Б...
Владимир Димитријевић: Достојан спомена - изашла је књига о Љуби Протићу
Пише: Владимир Димитријевић