Najnovije

OVO VAS JE SIGURNO ODUVEK ZANIMALO: Napokon otkriveno odakle rupe u švajcarskom siru

Suprotno onome što se već godinama sugeriše u crtićima, rupe u siru ne buše miševi. A nisu niti rezultat bakterijskog otpuštanja ugljen dioksida, kako to tvrde pojedini stručnjaci.
Švajcarski sir (Foto: joe.ie)

Švajcarski sir (Foto: joe.ie)

Švajcarski naučnici su laboratorijskim istraživanjem utvrdili da su za rupe odgovorne minijaturne čestice sena. Poljoprivredni institut švajcarske vlade Agroskope navodi da "mikroskopski male čestice sena padaju u kante za prikupljanje mleka" i uzrokuju stvaranje većih rupa za vreme sazrevanja sira. Proces zahvata samo neke vrste švajcarskih sireva, poput ementala i apenzela. Agroskope tvrdi i da to objašnjava zašto su u poslednjih 15 godina rupe u švajcarskim sirevima sve manje. Proces mužnje i prikupljanja mleka sve je više automatizovan, sve je "čistiji" pa je i manje čestica sena u njemu. Naučnici su do ovog zaključka došli tako što su dodavali čestice sena u mleko i laboratorijski pratili sazrevanje sira. Teorija da rupe u sirevima uzrokuju bakterije otpuštanjem ugljendioksida "na snazi" je od 1917. kada je to otkriće objavio američki naučnik Viliam Klark. Mlečna industrija rupe u sirevima naziva "očima". Sir bez rupa poznat je kao "slepi" sir.
Pročitajte još:Kako napraviti kokice sa motociklom (VIDEO)DA LI JE VELIČINA ZAISTA VAŽNA? Žene od 18 do 50 godina odgovorile su na to pitanje!
Izvor: Danas.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA