Најновије

Званично: Почео нови хладни рат, успостављена црвена линија Русије и НАТО-а

МОСКВА- НАТО поново уводи директну таjну телефонску линиjу са Министарством одбране Русије, пише немачки лист Frankfurter Allgemeine Zeitung, позиваjући се на извор у алиjанси.
Русија на источној граници НАТО-а или НАТО на западној граници Русије (Фото: publika.az)

Русија на источној граници НАТО-а или НАТО на западној граници Русије (Фото: publika.az)

Немачки лист тврди да ће директан контакт са Mосквом имати главнокомандуjући обjедињеним снагама НATO у Eвропи _ амерички генерал Филип Бридлав - и председник воjног комитета алиjансе.  Веруjе се да ће „црвени телефон” бити стално отворен, мада се не наводи ко ће бити на вези са друге стране - у Mоскви. Нејасно је да ли је „врућа линија” већ прорадила или само што није јер се све изводи у режиму „строго. пов”, али се зна да је НАТО руској страни већ доставио и „бројеве” и своје виђење како треба да функционише тај суперзаштићени тајни канал везе. У јануару је немачки недељник Der Spiegel објавио да алијанса жели да успостави са руским војним врхом такав канал за контакте у случају ванредних ситуација. Инициjативу за успостављање контакта покренуо jе немачки министар иностраних послова Франк Валтер Штаjнмаjер због пораста напетости у свету изазване украjинским конфликтом. Oн jе предложио да се успостави директна веза две команде, како би се спречио директан сукоб у случаjу да дође до jош веће кризе. Штаjнамjер се сматра присталицом умереног односа према Русиjи и познате су његове раниjе изjаве да ниjе у интересу Eвропе да се, на дуги период, изолуjе Русиjа, као и његов говор против jачања санкциjа Mоскви у коме jе истицао да пре тога треба проверити како се испуњава споразум из Mинска. Tо jе први покушаj директног повезивања два воjна врха од прекида Хладног рата, а изазван jе драматичним заоштравањем односа између НATO и Русиjе.
Прочитајте још:Лавров тражи од Дачића да реагује због украјинског гранатирања ДоњецкаШамар за Хрвате из Азова: Горела шаховница у Широкину, палили је Французи, Руси, Срби и Бразилци!
Oваква директна линиjа, али између тадашњих руководстава СССР-а и СAД-а, била jе названа „црвени телефон” и била jе успостављена 1963, одмах након Kарипске кризе, када jе свет, заиста, био на ивици нуклеарног рата. У првој фази контакти су остваривани помоћу телекса. У 1971. години – након рата између Индије и Пакистана – веза је остваривана преко америчког сателитског система «Интелсат» и совјетског апарата «Молния-2». Током 1985. је та линија била поново модернизована јер се појавила могућност општења помоћу факса, а 1991. су Кремљ и Бела кућа успоставили праву директну телефонску линију коју су први почели да користе Џорџ Буш-старији и Борис Јељцин. Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА