Najnovije

Zvanično: Počeo novi hladni rat, uspostavljena crvena linija Rusije i NATO-a

MOSKVA- NATO ponovo uvodi direktnu tajnu telefonsku liniju sa Ministarstvom odbrane Rusije, piše nemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, pozivajući se na izvor u alijansi.
Rusija na istočnoj granici NATO-a ili NATO na zapadnoj granici Rusije (Foto: publika.az)

Rusija na istočnoj granici NATO-a ili NATO na zapadnoj granici Rusije (Foto: publika.az)

Nemački list tvrdi da će direktan kontakt sa Moskvom imati glavnokomandujući objedinjenim snagama NATO u Evropi _ američki general Filip Bridlav - i predsednik vojnog komiteta alijanse.  Veruje se da će „crveni telefon” biti stalno otvoren, mada se ne navodi ko će biti na vezi sa druge strane - u Moskvi. Nejasno je da li je „vruća linija” već proradila ili samo što nije jer se sve izvodi u režimu „strogo. pov”, ali se zna da je NATO ruskoj strani već dostavio i „brojeve” i svoje viđenje kako treba da funkcioniše taj superzaštićeni tajni kanal veze. U januaru je nemački nedeljnik Der Spiegel objavio da alijansa želi da uspostavi sa ruskim vojnim vrhom takav kanal za kontakte u slučaju vanrednih situacija. Inicijativu za uspostavljanje kontakta pokrenuo je nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer zbog porasta napetosti u svetu izazvane ukrajinskim konfliktom. On je predložio da se uspostavi direktna veza dve komande, kako bi se sprečio direktan sukob u slučaju da dođe do još veće krize. Štajnamjer se smatra pristalicom umerenog odnosa prema Rusiji i poznate su njegove ranije izjave da nije u interesu Evrope da se, na dugi period, izoluje Rusija, kao i njegov govor protiv jačanja sankcija Moskvi u kome je isticao da pre toga treba proveriti kako se ispunjava sporazum iz Minska. To je prvi pokušaj direktnog povezivanja dva vojna vrha od prekida Hladnog rata, a izazvan je dramatičnim zaoštravanjem odnosa između NATO i Rusije.
Pročitajte još:Lavrov traži od Dačića da reaguje zbog ukrajinskog granatiranja DonjeckaŠamar za Hrvate iz Azova: Gorela šahovnica u Širokinu, palili je Francuzi, Rusi, Srbi i Brazilci!
Ovakva direktna linija, ali između tadašnjih rukovodstava SSSR-a i SAD-a, bila je nazvana „crveni telefon” i bila je uspostavljena 1963, odmah nakon Karipske krize, kada je svet, zaista, bio na ivici nuklearnog rata. U prvoj fazi kontakti su ostvarivani pomoću teleksa. U 1971. godini – nakon rata između Indije i Pakistana – veza je ostvarivana preko američkog satelitskog sistema «Intelsat» i sovjetskog aparata «Molniя-2». Tokom 1985. je ta linija bila ponovo modernizovana jer se pojavila mogućnost opštenja pomoću faksa, a 1991. su Kremlj i Bela kuća uspostavili pravu direktnu telefonsku liniju koju su prvi počeli da koriste DŽordž Buš-stariji i Boris Jeljcin. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA