Најновије

СТОЛТЕНБЕРГ ПОТВРДИО: НАТО жели дијалог са Русијом, Руси одговорили

Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а рекао је да овај Савез намерава да одржи заједничку званичну седницу са Русијом.
Јенс Столтенберг о Русији (Фото: РИА Новости/Правда)

Јенс Столтенберг о Русији (Фото: РИА Новости/Правда)

Столтенбгер је, истичући да ће се разматрати могућност одржавања заседања Већа НАТО-Русија, потврдио информације да је претходно предвиђено да се ово заседање одржи крајем фебруара или почетком марта, преноси АФП. Још није донета коначна одлука, а након преговора са руском делегацијом у НАТО-у, биће обављен датум одржавања заседања, рекао је Столтенберг. Русија и НАТО „треба да сачувају односе, који ће бити засновани на транспарентности и узајамном уважавању“, закључио је генерални секретар алијансе. Он је током конференције позвао новинаре да не дозволе да буду објекти манипулације од стране пропаганде и да критички оцењују изворе које користе.

Било је сулудо и прекидати

Одлуку о обустављању рада Савета НАТО-Русија, који је и формиран како би решавао сукобе, неразумно је било донети у време конфликтне ситуације, оценила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. "Није имало смисла суспендовати механизме чији је циљ да се реше конфликтне ситуације током такве ситуације", сматра Захарова. Уколико НАТО жели да настави рад тог савета то је, како је рекла, у реду, јер то значи да Алијанса разуме да постоји потреба за напретком, а Русија увек била отворена за дијалог. НАТО је у априлу 2014. године обуставио практичну сарадњу са Русијом укључујићи рад Савета НАТО-Русија због сукоба у Украјини и припајања Крима Руској Федерацији. Савет НАТО-Русија успостављен је у мају 2002. године у Риму, а замишљен је као место за консултације, изградњу консензуса, сарадњу и доношење заједничких одлука и акција. У оквиру тог савета, Русија и 28 држава чланица НАТО-а сарађивале су као једнаки партнери на широком спектру безбедносних проблема од општег интереса.
Прочитајте још:
Извор: агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА