Najnovije

STOLTENBERG POTVRDIO: NATO želi dijalog sa Rusijom, Rusi odgovorili

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a rekao je da ovaj Savez namerava da održi zajedničku zvaničnu sednicu sa Rusijom.
Jens Stoltenberg o Rusiji (Foto: RIA Novosti/Pravda)

Jens Stoltenberg o Rusiji (Foto: RIA Novosti/Pravda)

Stoltenbger je, ističući da će se razmatrati mogućnost održavanja zasedanja Veća NATO-Rusija, potvrdio informacije da je prethodno predviđeno da se ovo zasedanje održi krajem februara ili početkom marta, prenosi AFP. Još nije doneta konačna odluka, a nakon pregovora sa ruskom delegacijom u NATO-u, biće obavljen datum održavanja zasedanja, rekao je Stoltenberg. Rusija i NATO „treba da sačuvaju odnose, koji će biti zasnovani na transparentnosti i uzajamnom uvažavanju“, zaključio je generalni sekretar alijanse. On je tokom konferencije pozvao novinare da ne dozvole da budu objekti manipulacije od strane propagande i da kritički ocenjuju izvore koje koriste.

Bilo je suludo i prekidati

Odluku o obustavljanju rada Saveta NATO-Rusija, koji je i formiran kako bi rešavao sukobe, nerazumno je bilo doneti u vreme konfliktne situacije, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Nije imalo smisla suspendovati mehanizme čiji je cilj da se reše konfliktne situacije tokom takve situacije", smatra Zaharova. Ukoliko NATO želi da nastavi rad tog saveta to je, kako je rekla, u redu, jer to znači da Alijansa razume da postoji potreba za napretkom, a Rusija uvek bila otvorena za dijalog. NATO je u aprilu 2014. godine obustavio praktičnu saradnju sa Rusijom uključujići rad Saveta NATO-Rusija zbog sukoba u Ukrajini i pripajanja Krima Ruskoj Federaciji. Savet NATO-Rusija uspostavljen je u maju 2002. godine u Rimu, a zamišljen je kao mesto za konsultacije, izgradnju konsenzusa, saradnju i donošenje zajedničkih odluka i akcija. U okviru tog saveta, Rusija i 28 država članica NATO-a sarađivale su kao jednaki partneri na širokom spektru bezbednosnih problema od opšteg interesa.
Pročitajte još:
Izvor: agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA