Најновије

Пакао на путу за Алепо

Ратна срећа на коридору од којег зависи живот три милиона Сиријаца у области Алепа окренула се у корист војске.
Сиријска војска (Фото: САНА)

Сиријска војска (Фото: САНА)

Најжешћа битка у среду водила се за Ханасер, једно од ретких већих села на око 70 километара дугачком и десетак широком пустињском коридору. Tерористи Исламске државе и још неколико разноликих банди у уторак су заузели Ханасер. Погинуло је 18 бранилаца села, а Сиријци су се повукли око километар и по јужно и наслонили одбрану на брда. Губитак Ханасера био је тежак ударац и војска је одлучила да га ослободи што пре како не би дозволила терористима да се утврде у селу. У том случају, пре јуриша војске били би неопходни дани гранатирања, а то време милиони опкољених људи немају. Контранапад су им омогућили саборци око десетак километара јужно који су пуном ширином очистили коридор и омогућили долазак појачања. За то време руско ваздухопловство побринуло се да појачања терориста не стигну у Ханасер. После налета руских пилота на друму су остале гомиле нагорелих тела припадника Исламске државе који нису стигли на одредиште. Сиријска пешадија то је искористила и уз бесну подршку артиљерије током ноћи овладала узвисинама око Ханасера. У среду ујутро војска је с југа ушла у Ханасер и развиле су се огорчене борбе у петнаестак уличица с кућама окруженим баштама. На друштвеним мрежама смењују се читуље које обе стране објављују својим погинулима.

Курди пред вратима

Пресецање коридора није омело борбе у самом Алепу, где терористи држе трећину града. Курди су напали из свог кварта и после шест дана борби успели да заузму огроман Омладински комплекс "Бани Зејд'. Терористи у истоименом кварту сада су обухваћени са три стране, а Курди су широко изашли на ауто-пут Кастело, једину саобраћајницу којом се снабдевају разнолике банде у делу града који држе под контролом.
Данас је сиријска војска повратила је контролу над градом Ханасер на путу за Алеп. „Војска је уз подршку јединица самоодбране успела да поврати од припадника ИД Ханасер. Заузимајући га, милитанти су блокирали једини пут за Алеп“, рекао је војни извор.

Јуриш на Идлеб

На северозападу Сирије војска споро, али сигурно савладава планине дуж турске границе. Дејства се преносе на провинцију Идлеб, главно упориште сиријских терориста. Војска је знатно проширила клин којим напредује. Део јединица напредује ка Сирманији у Ал Габ пољима, а пред главнином се све више шири долина која води ка Џишр ал Шигуру. Оба места предвиђена су као полазне тачке за напад на Идлеб. У огромној оази Источна Гута крај Дамаска под контролом банди је све мања таериторија. Терористи су потпуно опкољени и трпе недостатак артиљеријске муниције.
Међу јединицама које надиру са севера и југа остају само село Ал Хаваз и три засеока од по десетак кућа. Потом им предстоји борба за проширење коридора.

Фијаско код Палмире

Показало се да је напад на коридор био само део опште контраофанзиве Исламске државе. Војска пребацује поједине јединице на путу за Алепо, што су терористи покушали да искористе за напад код Палмире и бране Тишрин Дам. Код Палмире се већ недељама воде статичне борбе које се своде на бомбардовање и гранатирање терориста како би били што више ослабљени пре напада војске на град. Исламска држава у јеку битке за коридор прешла је у напад код Палмире који се завршио фијаском и повукли су се на почетне положаје оставивши за собом двадесетак лешева. Далеко на северу Исламска држава покушала је да одсече курдске снаге које су почетком јануара преко бране Тишрин Дам прешле Еуфрат и утврдиле се на Западној обали. Терористи страхују да ће трупе из Алепа кренути у сусрет Курдима и одсећи пут између сиријске престонице Раке и Турске којим се одвија шверц нафте и оружја. Курди су одбили све нападе терориста.
Прочитајте још:Разговор Путина и Асада: Кремљ за „план А“АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР ТВРДИ: Примирје у Сирији је штап којим ће Америка претући РусијуКРАХ ШЕНГЕНА: Ево где све траже пасош за пролазак кроз Унију
Извор: Правда, Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА