Најновије

МИРОВИЋ ЗА ПРЕМИЈЕРА АП ВОЈВОДИНЕ: А ево и ко још чека у реду за парче власти

Нови премијер Војводине највероватније ће бити Игор Мировић, потпредседник Српске напредне странке, која је убедљиво победила на покрајинским изборима.

Игор Мировић (Фото: ЈуТјуб)

Према сазнањима из редова напредњака, он је засада практично једини кандидат за ту функцију и готово сви у врху странке типују на његов избор, преносе Новости. Према овим наводима, унутарпартијске консултације о будућим кадровским решењима за војвођански парламент и владу почеће идуће среде. Тада би требало да буде познато и с којим странкама ће напредњаци формирати владајућу коалицију, пошто је потпредседник СНС-а Небојша Стефановић већ најавио широки савез.
Иако и сами имају већину (63 посланика од укупно 120), извесно је да ће се напредњачком блоку придружити СВМ са својих шесторо посланика, а да ће Иштван Пастор остати на челу покрајинског парламента. Напредњаци кажу да су спремни да разговарају и са другим партијама. "Није нам циљ да владамо сами", тврди члан Главног одбора СНС Владимир Галић. "О коалицији ћемо разговарати са свим странкама спремним да подрже наш програм, који подразумева бољу пољопривреду, индустрију, инфраструктуру и здравство. Важан је и јасан дисконтинуитет у односу на власт ДС-а", каже Галић. О евентуалном уласку Чанкових лигаша у нову владајућу коалицију напредњаци се засада не изјашњавају, али је ту могућност недавно први поменуо Пастор. У ЛСВ, који је освојио девет мандата, не очекују да ће уопште добити позив за разговор, а уколико се то и догоди, сумњају да ће две странке моћи да приближе ставове о Војводини. "Ако уопште добијемо позив из СНС за разговор, ЛСВ не намерава да мења своје ставове о аутономији Војводине", каже Бојан Костреш, заменик председника те странке и додаје да је за ЛСВ "комплимент то што нас Пастор прижељкује и у новој власти".
Социјалисти и радикали чекају позив напредњака, и то са жељом да њихов евентуални улазак у покрајинску коалицију буде пресликан на Нови Сад и остала места у покрајини.

Формирана опозиција

Од укупно девет странака и коалиција које су ушле у покрајински парламент, до сада су се Пајтићеве демократе (10), "Доста је било" Саше Радуловића (7), Мађарски покрет (2) и Зелени (1) изјаснили да неће подржати нову власт. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА