Најновије

ОВО ЈЕ СТРАТЕШКИ ЦИЉ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ: Када ће путнички авиони почети да слећу на Поникве? (ФОТО)

На Златибору је данас одржава регионална конференција "Аеродром Поникве - стратешки циљ Западне Србије".

Koнференција о аеродрому Поникве (Фото: Правда)

Конференцију је отворио председник општине Чајетина Милан Стаматовић који је поздравио госте из Републике Српске, Хрватске и Црне Горе. Он је захвалио учесницима скупа на подршци да се једна најважнија национална инвестиција стави у функцију и да уједно Златибор покаже шта све нуди.

У име Владе Републике Српске на конференцији је говорио саветник министaр трговине и туризма Александар Ђурић. Ђурић је истакао важност отварања аеродрома у за источне делове Републике Српске која би тиме постала доступнија туристичкој клијантели. Он је истакао да је Влада Републике Српске заинтересована да учествује у том пројекту, али и свим другим пројектима који ће помоћи развоју туризма са обе Дрине.

Проф. др Љубодраг Савић са Економског факултета у Београду рекао је да би, по његовом мишљењу, власник аеродрома требала да остане државе, а да би свих 10 општина региона Западна Србија требало да оснују акционарско друштво и заједно управљају аеродромом. Он је изразио сумњу да би само једна локална самоуправа могла да поднесе трошкове рада Пониква, и да би било много боље решење да то буде регионални пројекат, а не само пројекат Града Ужица.

Савић је рекао да би пуштање аеродрома у рад отворило врата елитном туризму и довођењу страних туриста који сада нису спремни да сада сатима путују до туристичких места у Западној Србији или источним деловима Републике Српске.  Он је овај регион дефинисао као недоступан и саобраћајно изолован.  Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић заложио се за што скорије отварање аеродрома у партнерству са Владом Србије и суседним општинама. Стаматовић је показао спремност Општине Чајетина да након отварања аеродрома за јавни саобраћај та општина учествује са 30 посто трошкова у раду регионалног предузећа које би њиме управљало.  Показује се да је Чајетина најзаинтересоованија за овај пројекат због Златибора и и потреба туризма. Стаматовић верује да би отварање аеродрома отворило врата за туристе већих платежних могућности али и конгресни туризам. Он је изразио наду да ће договор бити постигут до краја године како би и Влада Србије и локалне самоуправе у својим буџетима издвојили потребна средства за отварање и рад аеродрома. - Ако то сада не решимо губимо још годину дана - упозорио је Стаматовић и још једном поновио да је Општина Чајетина спремна за ту врсту инвестиције.

Директор ЈП аеродром Поникве Саша Савић рекао је да је за завршетак свих радова на аеродрому потребно око 2,3 милиона евра. Аеродром сада функционише само за генерални саобраћај, односно за авионе до 12 места. Он је открио да већ пар година има редовне контакте са туристичким агенцијама и авио превозницима који се пред сваку туристичку сезону распитују о могућности за слетање већих авиона на Поникве. - Ништа  конкретно не можемо да им кажемо јер не знамо кад ће средства бити одобрена. Избегавам да дајем обећања када не знамо да ли ће бити испуњена, а реч је о јако озбиљним компанијама - рекао је Савић.

Подршку отварању аеродрома дала је и Мирјана Радојичић, генерални секретар Регионале привредне коморе Ужица. Она је истакла да је тај регион једини у Србији који има дефицит у извозу робе у иностранство и да  би отварање аеродрома само био додатни мотор привредног развоја овог краја.

На конференцији су говорили и представници златиборских хотелијера који су рекли да постоји велико интересовање страних туроператера за Златибор али да због дужине путовања туристи не долазе у оном броју у коме би то требало да буде. Они верују да би отварање аеродрома решило тај проблем јер драстично скраћује путовање до Златибора. Циљ конференције је био је да се на једном месту окупе представници власти, ваздухопловног сектора, привреде, туристичких радника и невладиног сектора, како би се упутила снажна порука јавности о потреби да се аеродром Поникве стави у функцију како би се привредни и туристички потенцијали западне Србије приближили потенцијалним инвеститорима и туристима.  Конференција је показала потребе Западне Србије за цивилним аеродромом, на потезу су Влада Србије која треба да одобри потребна средстава за завршетак радова, али и Град Ужице који би требао да донесе одлуку да ЈП аеродром Поникве од градског постане регионално предузеће. Репортажу и фотографије са аеродрома Поникве погледајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА