Najnovije

OVO JE STRATEŠKI CILJ ZAPADNE SRBIJE: Kada će putnički avioni početi da sleću na Ponikve? (FOTO)

Na Zlatiboru je danas održava regionalna konferencija "Aerodrom Ponikve - strateški cilj Zapadne Srbije".

Konferencija o aerodromu Ponikve (Foto: Pravda)

Konferenciju je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koji je pozdravio goste iz Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore. On je zahvalio učesnicima skupa na podršci da se jedna najvažnija nacionalna investicija stavi u funkciju i da ujedno Zlatibor pokaže šta sve nudi.

U ime Vlade Republike Srpske na konferenciji je govorio savetnik ministar trgovine i turizma Aleksandar Đurić. Đurić je istakao važnost otvaranja aerodroma u za istočne delove Republike Srpske koja bi time postala dostupnija turističkoj klijanteli. On je istakao da je Vlada Republike Srpske zainteresovana da učestvuje u tom projektu, ali i svim drugim projektima koji će pomoći razvoju turizma sa obe Drine.

Prof. dr LJubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu rekao je da bi, po njegovom mišljenju, vlasnik aerodroma trebala da ostane države, a da bi svih 10 opština regiona Zapadna Srbija trebalo da osnuju akcionarsko društvo i zajedno upravljaju aerodromom. On je izrazio sumnju da bi samo jedna lokalna samouprava mogla da podnese troškove rada Ponikva, i da bi bilo mnogo bolje rešenje da to bude regionalni projekat, a ne samo projekat Grada Užica.

Savić je rekao da bi puštanje aerodroma u rad otvorilo vrata elitnom turizmu i dovođenju stranih turista koji sada nisu spremni da sada satima putuju do turističkih mesta u Zapadnoj Srbiji ili istočnim delovima Republike Srpske.  On je ovaj region definisao kao nedostupan i saobraćajno izolovan.  Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović založio se za što skorije otvaranje aerodroma u partnerstvu sa Vladom Srbije i susednim opštinama. Stamatović je pokazao spremnost Opštine Čajetina da nakon otvaranja aerodroma za javni saobraćaj ta opština učestvuje sa 30 posto troškova u radu regionalnog preduzeća koje bi njime upravljalo.  Pokazuje se da je Čajetina najzainteresoovanija za ovaj projekat zbog Zlatibora i i potreba turizma. Stamatović veruje da bi otvaranje aerodroma otvorilo vrata za turiste većih platežnih mogućnosti ali i kongresni turizam. On je izrazio nadu da će dogovor biti postigut do kraja godine kako bi i Vlada Srbije i lokalne samouprave u svojim budžetima izdvojili potrebna sredstva za otvaranje i rad aerodroma. - Ako to sada ne rešimo gubimo još godinu dana - upozorio je Stamatović i još jednom ponovio da je Opština Čajetina spremna za tu vrstu investicije.

Direktor JP aerodrom Ponikve Saša Savić rekao je da je za završetak svih radova na aerodromu potrebno oko 2,3 miliona evra. Aerodrom sada funkcioniše samo za generalni saobraćaj, odnosno za avione do 12 mesta. On je otkrio da već par godina ima redovne kontakte sa turističkim agencijama i avio prevoznicima koji se pred svaku turističku sezonu raspituju o mogućnosti za sletanje većih aviona na Ponikve. - Ništa  konkretno ne možemo da im kažemo jer ne znamo kad će sredstva biti odobrena. Izbegavam da dajem obećanja kada ne znamo da li će biti ispunjena, a reč je o jako ozbiljnim kompanijama - rekao je Savić.

Podršku otvaranju aerodroma dala je i Mirjana Radojičić, generalni sekretar Regionale privredne komore Užica. Ona je istakla da je taj region jedini u Srbiji koji ima deficit u izvozu robe u inostranstvo i da  bi otvaranje aerodroma samo bio dodatni motor privrednog razvoja ovog kraja.

Na konferenciji su govorili i predstavnici zlatiborskih hotelijera koji su rekli da postoji veliko interesovanje stranih turoperatera za Zlatibor ali da zbog dužine putovanja turisti ne dolaze u onom broju u kome bi to trebalo da bude. Oni veruju da bi otvaranje aerodroma rešilo taj problem jer drastično skraćuje putovanje do Zlatibora. Cilj konferencije je bio je da se na jednom mestu okupe predstavnici vlasti, vazduhoplovnog sektora, privrede, turističkih radnika i nevladinog sektora, kako bi se uputila snažna poruka javnosti o potrebi da se aerodrom Ponikve stavi u funkciju kako bi se privredni i turistički potencijali zapadne Srbije približili potencijalnim investitorima i turistima.  Konferencija je pokazala potrebe Zapadne Srbije za civilnim aerodromom, na potezu su Vlada Srbije koja treba da odobri potrebna sredstava za završetak radova, ali i Grad Užice koji bi trebao da donese odluku da JP aerodrom Ponikve od gradskog postane regionalno preduzeće. Reportažu i fotografije sa aerodroma Ponikve pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA