Најновије

МОРАЈУ ДА ПОПУСТЕ: Ако жели добре односе са Русијом - Трамп треба да попусти Путину поводом Украјине!

Пол Крејг Робертс амерички политиколог и бивши саветник Роналда Регана недавно је од председника Русије Владимира Путина затражио руско држављанство. Он је у ексклузивном интервјуу Алексеју Забродину, дописнику московског дневног листа „Известија“, објаснио зашто стварно жели да добије пасош Руске Федерације, а говорио је и о свом виђењу руско-америчких односа у време владавине Доналда Трампа и о политичким приоритетима новоизабраног председника САД.

Пол Крејг Робертс (Фото: Јутјуб)

Подигли сте велику прашину објавивши на вашем сајту обраћање Владимиру Путину са молбом да вам додели руско држављанство. Реците: који су били разлози, да напишете то писмо?
- Колумна „Драги председниче Путин“ је у ствари била намерна сатира, како би антируска издања могла да се „играју“. У принципу, успео сам да подигнем доста прашине у америчким и европским медијима. Али, ако ми Путин да руски пасош, биће ми задовољство да га узмем.
Тренутно разматрате варијанте развоја односа између Москве и Вашингтона под Доналдом Трампом. Шта Ви мислите о перспективама дијалога између Русије и САД?
- По мом мишљењу, перспективе руско-америчких односа под Доналдом Трампом су за ред величине боље, него што би биле да је на власт дошла Хилари Клинтон. Овде видим неколико аргумената у корист таквог става. Као прво, Трамп поштује председника Русије Владимира Путина. Као друго, републиканац не покушава да демонизује Русију. Осим тога, он је више пута изјавио да не види ни један разлог за конфронтацију са Москвом. О његовим намерама такође говори и чињеница да је Трамп на место државног секретара САД предложио Рекса Тилерсона - човека који је у добрим односима са Путином и одлично познаје Русију.
Које би конкретне кораке требало да начини Трамп како би „рестартовао“ односе са Москвом?
- Ако Трамп стварно жели да поправи односе са Русијом, он треба да попусти Путину у вези питања, која се тичу Украјине.
Како ће се, са Ваше тачке гледишта, генерално променити политика САД за време Трампа? Шта ће да буде истакнуто у први план?
- Мислим да ће у први план избити економија. Трамп ће на прво место ставити економске интересе Америке и браниће их. По свему судећи, он је човек који не подржава ставове неоконзервативаца у вези америчке војне хегемоније у свету. Могу из тога да закључим да ће за време Трампа од САД потицати мање претњи стабилности и миру.
Шта Ви мислите о Трамповим речима да је NATO-у потребна трансформација?
 - Трамп је рекао оно, о чему сам писао: 25 година након распада Совјетског Савеза не постоји потреба за постојањем Северноатлантског савеза. Нема више Црвене армије која би претила да ће „окупирати Европу“ и да ће је обојити у боју комунизма. Међутим, руководиоци NATO-а ће се супротставити Трампу, пошто неће хтети да изгубе свој статус, своје позиције и новац, који формирају буџет алијансе.
Више сте пута критиковали америчке медије за пристрасност и осветљавање догађаја из једног угла. Да ли можете да објасните Ваше незадовољство америчким медијима?
- У последњим годинама председниковања Била Клинтона -90 одсто америчких медија било је сконцентрисано у рукама шест великих медија-холдинга и изгубили су своју независност. Они су медије у САД-у претворили у министарство пропаганде и њих су неоконзервативции користили за време председника Џорџа Буша-млађег и Барака Обаме како би подржавали лаж која је правдала агресију Вашингтона на исламске земље и организацију државног преврата у Украјини. Уредник једног од водећих немачких листова објавио је књигу где пише да већина европских новинара добија исплате од CIA (реч је о Удо Улфкоту, уреднику Frankfurter Allgemeine Zeitung, најпопуларнијег немачког листа ван граница Немачке и његовој књизи „Подмитљиви новинари“. - „Известија“).
Написали сте много књига. Да ли планирате да напишете књигу о Доналду Трампу или Владимиру Путину, например?
- Искрено, није ми занимљиво да пишем књиге о људима, чак и да су толико интересантни ликови, као што су Путин и Трамп. Ја пишем о горућим проблемима нашега доба. Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА