Најновије

ДОК СРБИЈУ РАЗОРУЖАВАЈУ: Хрвати уводе војни рок, а Американци им дотурају хеликоптере!

У години када би војни буџет Хрватске могао бити најмањи од 1990, чланови Одбора за обрану из редова владајуће већине залажу се за поновно увођење обавезнога војног рока, а купују се амерички хеликоптери „кајове“.
"Кајова" (Фото: Википшедија)

"Кајова" (Фото: Википшедија)

Позивајући се на незваничним информације, које преноси загребачки „Јутарњи лист“, војни буџет би у овој години требало да износи око 3,8 милијарди куна (498 милиона евра), што је за око 300 милиона куна мање него прошле године и најава за велико резање великих пројеката у Оружаним снагама и Министарству обране. Упркос томе, део чланова Одбора за обрану отворено су се заложили за поновно увођење служења војног рока. Идеју је, како се наводи, начелно подржао и ресорни министар Јосип Буљевић, уз ограду да треба видети колико ће бити средстава. Буљевић је, пише овај загребачки дневник, опрезан јер је упознат с податком да би за увођење служења војног рока годишње требало издвојити око 500 милиона куна, а тог новца нема.

Најновије половно оружје

Одбор за одбрану хрватског парламента подржао је пројект опремања оружаних снага те земље са 16 половних хеликоптера типа „ОХ-58Д кајова“ које су Хрватима понудиле САД. Те хеликоптере је у САД одабрао стручни тим хрватске војске, предвођен пуковником Михаелом Крижанцем, јавља Хина и додаје да се ради о летелицама које немају велик број сати налета. Одлазећи начелник Главног штаба Оружаних снага Драго Ловрић рекао је да је то пројект од стратешке важности, јер се ради о лаким извиђачким борбеним хеликоптерима с изузетним способностима. „Захваљујући сензорима, наоружању и војној опреми ми постајемо доминантни по питању извиђања, борбеног деловања из ваздуха, повезивања борбених система“, рекао је Ловрић. Он је додао да ти хеликоптери имају и значајне извиђачке способности тако да могу помагати у тражењу и спасавању несталих особа и заштити хрватске границе. Финансијски гледано, Хрватска ће добити вредност од 1,7 милијарди куна, при чему ће уложити 200 милиона куна, рекао је Крижанец. Свих 16 хеликоптера произведено је између 2010. и 2012. и имају између 100 и 600 сати налета. Хеликоптери поседују сву стандардну опрему и наоружање која се уграђује у складу с прописима и стандардима копнене војске САД. „Кајова“ је вишенаменски хеликоптер који је за потребе америчке војске произведен у другој половини 60-их година на основу хеликоптера „бел-206А џет ренџер“. Новија варијанта „ОХ-58Д кајова вориор“ је најсофистициранија и оцењена је као летелица с квалитетним перформансама, поузданости те малим оперативним трошковима. „Кајова“ је први амерички хеликоптер који користи ММС – систем сензора смештен унутар округлог кућишта изнад главе ротора. Унутар ММС-а, налазе се сензори за термално скенирање, теле-оптички сензори, ласерски систем за одређивање удаљености и означавање циља, те оптички систем нишана. Са друге стране Србија ће ове године уз помоћ НАТО-а уништити 4 000 тона оружја, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. Подсећамо да је Хрватска у поступку набавке балистичких ракета.
Прочитајте још:
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА