Najnovije

DOK SRBIJU RAZORUŽAVAJU: Hrvati uvode vojni rok, a Amerikanci im doturaju helikoptere!

U godini kada bi vojni budžet Hrvatske mogao biti najmanji od 1990, članovi Odbora za obranu iz redova vladajuće većine zalažu se za ponovno uvođenje obaveznoga vojnog roka, a kupuju se američki helikopteri „kajove“.
"Kajova" (Foto: Vikipšedija)

"Kajova" (Foto: Vikipšedija)

Pozivajući se na nezvaničnim informacije, koje prenosi zagrebački „Jutarnji list“, vojni budžet bi u ovoj godini trebalo da iznosi oko 3,8 milijardi kuna (498 miliona evra), što je za oko 300 miliona kuna manje nego prošle godine i najava za veliko rezanje velikih projekata u Oružanim snagama i Ministarstvu obrane. Uprkos tome, deo članova Odbora za obranu otvoreno su se založili za ponovno uvođenje služenja vojnog roka. Ideju je, kako se navodi, načelno podržao i resorni ministar Josip Buljević, uz ogradu da treba videti koliko će biti sredstava. Buljević je, piše ovaj zagrebački dnevnik, oprezan jer je upoznat s podatkom da bi za uvođenje služenja vojnog roka godišnje trebalo izdvojiti oko 500 miliona kuna, a tog novca nema.

Najnovije polovno oružje

Odbor za odbranu hrvatskog parlamenta podržao je projekt opremanja oružanih snaga te zemlje sa 16 polovnih helikoptera tipa „OH-58D kajova“ koje su Hrvatima ponudile SAD. Te helikoptere je u SAD odabrao stručni tim hrvatske vojske, predvođen pukovnikom Mihaelom Križancem, javlja Hina i dodaje da se radi o letelicama koje nemaju velik broj sati naleta. Odlazeći načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Drago Lovrić rekao je da je to projekt od strateške važnosti, jer se radi o lakim izviđačkim borbenim helikopterima s izuzetnim sposobnostima. „Zahvaljujući senzorima, naoružanju i vojnoj opremi mi postajemo dominantni po pitanju izviđanja, borbenog delovanja iz vazduha, povezivanja borbenih sistema“, rekao je Lovrić. On je dodao da ti helikopteri imaju i značajne izviđačke sposobnosti tako da mogu pomagati u traženju i spasavanju nestalih osoba i zaštiti hrvatske granice. Finansijski gledano, Hrvatska će dobiti vrednost od 1,7 milijardi kuna, pri čemu će uložiti 200 miliona kuna, rekao je Križanec. Svih 16 helikoptera proizvedeno je između 2010. i 2012. i imaju između 100 i 600 sati naleta. Helikopteri poseduju svu standardnu opremu i naoružanje koja se ugrađuje u skladu s propisima i standardima kopnene vojske SAD. „Kajova“ je višenamenski helikopter koji je za potrebe američke vojske proizveden u drugoj polovini 60-ih godina na osnovu helikoptera „bel-206A džet rendžer“. Novija varijanta „OH-58D kajova vorior“ je najsofisticiranija i ocenjena je kao letelica s kvalitetnim performansama, pouzdanosti te malim operativnim troškovima. „Kajova“ je prvi američki helikopter koji koristi MMS – sistem senzora smešten unutar okruglog kućišta iznad glave rotora. Unutar MMS-a, nalaze se senzori za termalno skeniranje, tele-optički senzori, laserski sistem za određivanje udaljenosti i označavanje cilja, te optički sistem nišana. Sa druge strane Srbija će ove godine uz pomoć NATO-a uništiti 4 000 tona oružja, o čemu više možete da pročitate OVDE. Podsećamo da je Hrvatska u postupku nabavke balističkih raketa.
Pročitajte još:
Izvor: Mondo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA