Најновије

ОНЛАЈН БЕЗБЕДНОСТ: "Нигеријска превара" хара интернетом - опрез!

Нигеријска превара је најчешћа превара на интернету, и подразумева нуђење предмета са лажних адреса и обавезно захтевање ваших банкарских података.
Интернет и безбедност (Фото: pixabay.com)

Интернет и безбедност (Фото: pixabay.com)

Проучавајући различите облике превара на интернету сазнали смо да је једна од најстаријих такозвана Нигеријска превара. Једна таква превара покушана је пре извесног времена и на сајту Лимунда, и само захваљуљући брзој реакцији службе безбедности овог веома популарног сајта ипак није било оштећених. Вероватно сте бар једном купујући или продајући нешто на интернету добили поруку сумњиве садржине. Уколико кренете у договор око продаје извесног предмета, од вас ће тражити да доставите податке за плаћање. Биће Вам послат лажни доказ о уплати и пожуриваће вас да предмет пошаљете. Доказ о уплати може стићи са лажне мејл адресе, или ће вам пак бити послат доказ о уплати већи од тражене суме, са захтевом да разлику у новцу вратите. Наравно, новац за предмет никада нећете добити. Ако вас неко контактира на овај начин немојте одговарати на поруку и никако немојте слати мејл на онај који вам је достављен преко поруке. Може се десити да вас преварант контактира и на спрском језику, чешће на “лошем” српском, вероватно користећи Гугл преводилац. Едукација корисника један је од приоритета запослених у Лимунду. У заједничком је интересу да се преваре сведу на најмању могућу меру, а ови сајт добије нове задовољне кориснике. Савет “лимундоваца” је да пре него што почнете са купопродајом предмета добро проучите правила коришћења, савете о безбедности и да их се безусловно држите. У противном нико неће моћи да вам гарантује да нећете доживети неку од небројених превара које круже интернетом.
Прочитајте још:МАЛВЕРЗАЦИЈЕ НА ВЕЛИКО: Ево зашто Епл мора да плати 450 милиона долара купцима и државама!Програмер открио тајне Фејсбука: Помоћу ове опције „провалите“ све навике ваших пријатеља
Извор: newsweek.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА