Najnovije

ONLAJN BEZBEDNOST: "Nigerijska prevara" hara internetom - oprez!

Nigerijska prevara je najčešća prevara na internetu, i podrazumeva nuđenje predmeta sa lažnih adresa i obavezno zahtevanje vaših bankarskih podataka.
Internet i bezbednost (Foto: pixabay.com)

Internet i bezbednost (Foto: pixabay.com)

Proučavajući različite oblike prevara na internetu saznali smo da je jedna od najstarijih takozvana Nigerijska prevara. Jedna takva prevara pokušana je pre izvesnog vremena i na sajtu Limunda, i samo zahvaljuljući brzoj reakciji službe bezbednosti ovog veoma popularnog sajta ipak nije bilo oštećenih. Verovatno ste bar jednom kupujući ili prodajući nešto na internetu dobili poruku sumnjive sadržine. Ukoliko krenete u dogovor oko prodaje izvesnog predmeta, od vas će tražiti da dostavite podatke za plaćanje. Biće Vam poslat lažni dokaz o uplati i požurivaće vas da predmet pošaljete. Dokaz o uplati može stići sa lažne mejl adrese, ili će vam pak biti poslat dokaz o uplati veći od tražene sume, sa zahtevom da razliku u novcu vratite. Naravno, novac za predmet nikada nećete dobiti. Ako vas neko kontaktira na ovaj način nemojte odgovarati na poruku i nikako nemojte slati mejl na onaj koji vam je dostavljen preko poruke. Može se desiti da vas prevarant kontaktira i na sprskom jeziku, češće na “lošem” srpskom, verovatno koristeći Gugl prevodilac. Edukacija korisnika jedan je od prioriteta zaposlenih u Limundu. U zajedničkom je interesu da se prevare svedu na najmanju moguću meru, a ovi sajt dobije nove zadovoljne korisnike. Savet “limundovaca” je da pre nego što počnete sa kupoprodajom predmeta dobro proučite pravila korišćenja, savete o bezbednosti i da ih se bezuslovno držite. U protivnom niko neće moći da vam garantuje da nećete doživeti neku od nebrojenih prevara koje kruže internetom.
Pročitajte još:MALVERZACIJE NA VELIKO: Evo zašto Epl mora da plati 450 miliona dolara kupcima i državama!Programer otkrio tajne Fejsbuka: Pomoću ove opcije „provalite“ sve navike vaših prijatelja
Izvor: newsweek.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA