Најновије

Ковач: Не блокирамо Србију, али...

Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач негирао је да Хрватска блокира Србију у њеним приступним преговорима са ЕУ, али је додао да "дрžава из које су потекли планови за ратове 1990-их не можžе бити судија и полицајац за ратне злочине за све земље бивšе Југославије - укључујући Хрватску".

Миро Ковач (Фото: Јутјуб)

Он је у интервјуу за Магазин "Јутарњег листа", на констатацију тог листа да се сада говори о "хрватској блокади Србије", одговарио: "Ма каква блокада".
"Реч је о испуњавању критеријума у "поглављу свих поглавља", оном посвећеном правосуђу и темељним правима. Ради се, дакле, о редностима које чине идентитет наше европске обитељи, међу осталим о поштовању владавине права и људских права, укључујући права мањина", казао је он.
Ковач је истакао да јасно да је потпуна сарадња с Хаашким судом критеријум у преговорима.
"Исто тако је врло јасно да држава из које су потекли планови за ратове 1990-их не може бити судија и полицајац за ратне злочине за све земље бивше Југославије - укључујући Хрватску. Замислите. То је апсурдно, дапаче историјска перверзија, и онемогућава добросуседску сарадњу", оценио је Ковач.
Јасно је, како је навео, да Србија мора примењивати начело владавина права у случају међудржавног споразума о заштити мањина.
Ковач је додао да Хрватска "своју обавезу већ дуго спроводи независно од тог споразума".
"Очекујемо да хрватска мањина буде заступљена у Народној скупштини, и то на темељу закона, као што то предвиђа међудржавни споразум. Србија ће се током преговора мењати јер ће усвајати заједничке европске вредности", каже Ковач.
На питање да ли је Хрватска свој став образложила другим чланицама ЕУ и Европској комисији и колико је хрватска дипломатија сада ангажована у томе, Ковач је одговорио потврдно.
"Наравно да су упознате и наравно да је служба спољних послова ангажована на том плану", рекао је хрватски министар.
На питање да се у Бриселу говори да ће на Хрватску бити "дипломатског притиска" и да ли осећа такав притисак, Ковач је одгворио одречно.
"У Србији траје изборна кампања, ми се у то не мешамо. Чекамо да се формира нова влада. Након тога ћемо моћи наставити структурирано градити боље, по могућности партнерске односе и решавати проблеме - питања ратног наслеђа, несталих, отетог културног блага, границе на подручју Дунава", каже Ковач. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА