Најновије

ПОВЕРЕНИЦА НАРЕДИЛА МЕДИЈИМА: Не пишите негативно, хомосексуализам није болест већ 26 година

БEOГРAД - Повереница за заштиту равноправности Бранкица Jанковић апеловала jе на новинаре, уреднике и власнике медиjа да се придржаваjу кодекса новинара Србиjе и не шире стереотипе и дискриминаторне ставове.

Бранкица Јанковић (фото: Јутјуб принтскрин)

Kако се наводи у саопштењу поверенице, Jанковић jе осудила увредљиве и омаловажаваjуће текстове према ЛГБT особама коjи се последњих дана обjављуjу у поjединим медиjима, као и сензационалистичко извештавање о насиљу над женама. Повереница jе подсетила да jе Светска здравствена организациjа скинула хомосексуалност са листе болести jош 1990. и нагласила да новински текстови у коjима се преношење ХИВ вируса приписуjе хомосексуалцима вређаjу достоjанство и угрожаваjу права припадника ЛГБT популациjе.
Oна jе истакла да су такви текстови штетни и за особе коjе живе са ХИВ-ом, чиjи се положаj додатно отежава сензационалистичким насловима и ширењем нетачних информациjа о начину преношења вируса.
Kада jе реч о извештавању о насиљу над било коjом друштвеном групом, повереница jе додала да се приликом извештавања мораjу штитити права и достоjанство жртава злочина и чланова њихових породица. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА