Najnovije

POVERENICA NAREDILA MEDIJIMA: Ne pišite negativno, homoseksualizam nije bolest već 26 godina

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelovala je na novinare, urednike i vlasnike medija da se pridržavaju kodeksa novinara Srbije i ne šire stereotipe i diskriminatorne stavove.

Brankica Janković (foto: Jutjub printskrin)

Kako se navodi u saopštenju poverenice, Janković je osudila uvredljive i omalovažavajuće tekstove prema LGBT osobama koji se poslednjih dana objavljuju u pojedinim medijima, kao i senzacionalističko izveštavanje o nasilju nad ženama. Poverenica je podsetila da je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti još 1990. i naglasila da novinski tekstovi u kojima se prenošenje HIV virusa pripisuje homoseksualcima vređaju dostojanstvo i ugrožavaju prava pripadnika LGBT populacije.
Ona je istakla da su takvi tekstovi štetni i za osobe koje žive sa HIV-om, čiji se položaj dodatno otežava senzacionalističkim naslovima i širenjem netačnih informacija o načinu prenošenja virusa.
Kada je reč o izveštavanju o nasilju nad bilo kojom društvenom grupom, poverenica je dodala da se prilikom izveštavanja moraju štititi prava i dostojanstvo žrtava zločina i članova njihovih porodica. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA