Најновије

ДЕЦА ОДУШЕВЉЕНА РУСКИМ ВИТЕЗОВИМА: Богатири обучавали малишане вештинама мачевања! (ФОТО)

БЕОГРАД - Витез Фест 2016. посетило је овог викенда 30.000 посетилаца, говоре званичне процене. А хит овогодишњег фестивала били су руски витезови „богатири“ који су стигли из далеке Самаре како би демонстрирали своје вештине, али и поделили своје знање са најмлађима.

Руски витез обучава дечаке борби (фото: Витез Фест)

Руски витезови су напречац освојили срца малишана на Београдској тврђави. Они су дечаке, а и понеку ратоборнију девојчицу обучавали ратничким вештинама, а начин на који су то радили сведочи о великој посвећености и љубави.

Дакле, било је ту и борбе песницама, са великим рукавицама, али и мачевања.

Наравно, све је било безбедно, јер су малишани имала специјалне дечије „оклопе“ од сунђера и адекватно „наоружање“.

Били смо присутни када је једног дечака на колена бацила једна девојчица. А можда је ипак он само био прави мали витез који је у тренинг мечу препустио победу дами и клекао пред њом на колено.

Сам Витез Фест отворен је свечаним дефилеом Кнез Михајловом улицом у суботу у подне. Поворка је кренула са Калемегдана до Трга Републике, а „принца“ и „принцезу“ на коњима пратили су витезови, племкиње, стрелци, мачеваоци и остали учесници фестивала.

Поворка се након тога вратила на Београдску тврђаву и фестивал витезова је могао да почне.

И док је први дан Витез Феста био леп и сунчан, упркос мрачним прогнозама метеоролога, тек другог је падала киша. Али то није омело окупљање витезова у недељу у Барутани на Калемегдану, где су деца из Удружења младих Србије одржала приредбу, а витезови, како руски, тако и српски приказали своје вештине.

Све се завршило историјским предавањима у Кули Небојша, али то није био крај, јер је је као и прве ноћи, приређена витешка вечера.
А на Београдској тврђави у суботу се окупило више десетина различитих организација које су промовисале средњовековну традицију, као и историју, уметност и туризам.  На штандовима су се нашле гусле, накит, мачеви, украси, а могле су се и добити информације у вези са хуманитарним радом, туризмом и витешким удружењима.

Александар Филиповић Алфи, сликар који се бави средњовековним техникама казао је да је Витез Фест „најбоље место на свету за овакве ствари“.
„Сматрам да је ово једини фестивал где није потребна полиција и обезбеђење, већ се ствари саме одвијају у најбољем реду”, уверен је овај уметник.
Драгослав Булатовић, градитељ гусала, истиче њихову важност као инструмента који датира још из давнина.
”Гусле су биле надахнуће за српски народ у борби за истину у коме су се певале јуначке епске песме. Гуслама се не могу певати лажи, оне осуђују неправду”. 

Такође, Булатовић истиче да се интересовање за гусле у протеклом периоду повећало и нада се да ће и даље бити младих и заинтересваних за овај инструмент.
„Постоје разна гусларска удружења која презентују овај инструмент у најбољем светлу, такође сматрам да уз помоћ медија, као и омладине али и оних старијих, интересовање за овај инструмент може бити у знатном порасту у наредном периоду”.
Стрелци су били потпуна атракција, јер су колоне младих, а и оних старијих, нестрпљиво чекали да дођу на ред и опробају гађање у мету.

А док су неки циљали ону са круговима, други су гађали јабуку која је стајала на њој. 

Мишко Ровчанин, произвођач лукова и стрела нагласио је да је задовољан одзивом и програмом, као и да ће настојати да долази сваке следеће године и презентује своје производе.
А ту су били и представници хуманитарне организације „Срби за Србе” који су нагласили важност овог фестивала. 
„Витешке вредности и витешко време које се и данас препричава су заиста веома битни. Најпре је велики успех извући децу и родитеље из куће, одвојити их од рачунара и телевизије и вратити их у неко лепо, давно заборављено доба. Такође важност одржавања оваквих и сличних манифестација је изузетна јер обнавља нашу традицију, и нашу веру која заиста треба да буде стуб и темељ нашег народа и наше нације”, поручују из организације Срби за Србе.

Иван Нишић, директор туристичке организације града Смедерева, објацнио је да је важност фестивала оваквог карактера велика како за промоцију српске културе и историје тако српских обичаја у древно време.
”Овај фестивал је јако важан не само за Београд него и за целу Србију и представљање српске културе и историје”.
На питање да ли оваква врста фестивала настоји да заживи и у њиховом граду Иван објашњава да поред „Смедеревске јесени“ који је комбинација средњовековне Србије као и модерне, у плану је и један фестивал налик овом овде Витез фесту, са витезовима и стрелцима.
Спортски програм је представљен како витешким спортовима мачевања и средњовековних борби, стреличарством и јахањем, тако и турнирима у баскету и фудбалу. 

Удружења борилачких спортова имала су своје презентације, као и војна полиција.
Припадници Петог батаљона Војне полиције приказали су знања и вештине у техникама самоодбране од напада ножем, палицом, па и од пиштоља, али и различите технике атрактивног борења где се издваја вештина удараца руком и ногом.

Такође је приказан рад са службеним псима на откривању минско-експлозивних средстава као и приказ наоружања и опреме које се налази у употреби у јединици.
Полигон витешких вештина у организацији школице спорта ’’Покрет за окрет’’ у оквиру организације Савеза фитнес рекреације у Србији, такође је био део фестивала. Један од полигона био је за вежбе мачевања на ком су посетиоци стицали вештине кроз задатке које пролазе.
Ту је био и полигончић за најмлађе, а малишани су били безбедни јер кроз полигоне пролазе уз помоћ професора који имају велико искуство у раду са децом. Такође су организоване спортске игре са лоптом, кошарка и фудбал. И наравно - коњи. Ове племените животиње су, као и сваки пут, биле потпуна атракција за децу, а уз помоћ инструктора, велики број малишана је начинио своје прве „кораке“ у седлу.

И овај Витез Фест показао је прави средњевековни дух, а организатор, Краљевски Ред Витезова, послао је још једном поруку ко су прави узори за нашу децу. То су витезови – људи и јунаци. 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА